18 Şubat 2017 10:26

Çalışma Bakanlığı’ndan komik meslek hastalığı yanıtı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2015 yılında iş kazası nedeniyle malul olanların sayısını 312 2016 yılında ise ise 355 kişi olarak açıkladı.

Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıta göre 2015 yılında iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle malul olanların sayısı sadece 312 kişi, 2016 yılında ise 355 kişi oldu. 

2015 yılında 1730 işçinin, 2016 yılında ise 1970 işçinin iş cinayetlerine kurban gittiği şartlarda, meslek hastalığı ve iş kazaları nedeniyle işgücü kaybının bu kadar düşük tespit edilmesi soru işareti yarattı. 

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na yönelttiği “Meslek Hastalıkları” ile ilgili sorularını Bakan yanıtladı.

Bakan Müezzinoğlu verdiği yanıtta “2015 yılında meslekte kazanma gücünü yüzde 60 ve üzerinde oranda kaybettiği Kurum Sağlık Kurulları  tarafından tespit edilen 312 kişi bulunmaktadır. Bu kişilerden 307'si erkek, 5'i kadındır. 2016  yılında. Meslekte kazanma  gücünü yüzde 60 ve üzeri oranda kaybettiği kurum  sağlık kurulların da tespit ettiği  355 kişi  bulunmaktadır. Bu kişilerden 345'i erkek,10'u kadındır” dedi.

Bakan verdiği yanıtta, “5510 sayılı ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’  kapsamında çalışan sigortalılarda rastlanan meslek hastalıklarından: İç kulak  gürültü etkileri, tozun akciğerlere yerleşmesi ve kanı temizleyemez hale gelmesi, silisyum içeren tozlara bağlı ve kömür işçilerinde astım, Karpal tünel sendromu, el ve bilek içi saran zar  iltihabının son üç yılda en çok karşılaşılan meslek hastalıkları olduğunu” belirtti.

Soru önergesini değerlendiren CHP Niğde Milletvekili Gürer, meslek hastalıkları ile ilgili tanının daha çok sürekli sorunu taşıyanların başvurusu ile açığa çıktığını, sorunun boyutlarının resmi verilere göre belirlenenden daha yüksek olduğunu ifade etti. 

AKP iktidarı sürecinde 18 bin kişinin iş kazalarından yaşamını yitirdiğini belirten Gürer, tespit konusundaki tüm eksikliklere rağmen meslek hastalıklarındaki artışın da verilere yansıdığına dikkat çekti. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporlarına göre 2015 yılında 1730 işçi, 2016 yılında ise 1970 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da Binali Yıldırım hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

'Ey devlet senden alacağım var'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...