18 Şubat 2017 09:10

Transatlantik ilişkiler değişecek mi?

53. Münih NATO Güvenlik Konferansı’nda ana gündem AB ile ABD arasındaki transatlantik ilişkilerin geleceği.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’nın Münih kentindeki Bayerischer Hof otelinde dün başlayan 53. NATO Güvenlik Konferansı’nda emperyalist devletlerin temsilcileri dünyanın karşı karşıya olduğu ağır sorunlarda kendi sorumluluklarının üstünü örttü. Emperyalistlerin bu problemlere bir çözümünün olmadığı bir kez daha görüldü.

121 ülkeden 30 hükümet ve devlet başkanı, 80 dışişleri bakanı, çok sayıda silah tekeli temsilcisi, savaş planlayan sözde düşünce kuruluşlarının katıldığı konferansa asıl olarak Avrupa ile ABD arasındaki transatlantik ilişkilerin bundan sonra nasıl olacağının damga vurması bekleniyor.

Donald Trump yönetiminin ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Savunma Bakanı James Mattis ve İçgüvenlik Bakanı John F. Kelly tarafından temsil edildiği konferansa Türkiye’den Başbakan Binali Yıldırım katıldı.

MERKEL: HİÇBİR ÜLKE SORUNLARI TEK BAŞINA ÇÖZEMEZ

Konferansın açılış konuşmasını yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, dünyanın çok ağır sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyleyerek, hiçbir ülkenin bu sorunları tek başına çözemeyeceğini, bu nedenle ABD ile yakın işbirliği içinde olmak istediklerini belirterek, yeni Trump yönetimine birlikte çalışma mesajı verdi.

Dünyanın bugün tek kutuplu değil, çok kutuplu hale geldiğini söyleyen Merkel. “Son 25 yıl içinde dünyada çok şey değişti. Bugün asimetrik tehditlerle karşı karşıyayız. İslami terör bu tehditlerin başında geliyor” dedi. İslam ülkelerini İslami terörle aralarına mesafe koymaları ve koalisyona destek vermesini isteyen Merkel, isim vermeden diktatörlükle yönetilen ülkeleri eleştirdi.
“AB olarak ABD ve Rusya ile birlikte İslami teröre karşı birlikte mücadele etmeye hazır olduklarını” söyleyen Merkel, önümüzdeki dönemde AB’nin ortak savunma politikası ve Avrupa ordusu konusunda önemli adımlar atacağını, bunların NATO’ya karşı hamleler olmayacağını ileri sürdü.

AB’nin askeri yapılanma konusunda önemli adımlar atacağı, cuma günkü konferansın açılışında Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de gündeme getirmişti. ABD’yi dünyanın sorunları karşısında tek başına hareket etme konusunda uyaran von der Leyen, Trump yönetimin müttefikleri dikkate almadan tek başına Rusya ile ilişkileri değiştirmesine karşı olduklarını açık olarak ifade etti ve ABD’nin NATO sayesinde güçlendiğine işaret etti.

PENCE: ABD’NİN LİDERLİĞİ TARTIŞILMAZ

Merkel, konuşmasında hiçbir ülkenin dünyadaki sorunları tek başına çözemeyeceğini söyleyerek ABD yönetimine mesaj verirken, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “ABD'nin dünya liderliği tartışılmaz” diyerek yanıt verdi. ABD’nin geçmişte hep Avrupa’nın yanında olduğunu söyleyen Pence, “ABD’nin dünyadaki liderliği tartışılmaz. Avrupa’yla ortak bir geçmişimiz ve geleceğimiz var. Biz ABD olarak Avrupa’nın müttefiki olmaya devam edeceğiz. Avrupa’ya karşı sorumluluğumuz var. Ortak değerlerimiz ve ortak kayıplarımız var. Bu nedenle birlikte çalışmaya devam edeceğiz. NATO’yu birlikte kurduk, komünizmi birlikte yendik. Şimdi ise İslami terörle karşı karşıyayız” dedi.

NATO GÜVENLİK KONFERANSI: SAVAŞ PLATFORMU

Her yıl şubat ayında Münih’teki Bayerischer Hof otelinde yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan NATO Güvenlik Konferası’na bu yıl 500’ün üzerinde davetli katılıyor. Bu yıl katılanlar arasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de bulunuyor. Konferansta Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil ediyor. Devlet ve hükümet temsilcilerinin yanı sıra üst düzey askerler, silah tekeli temsilcileri ve savaş planları yapan düşünce kuruluşları katılıyor.

Bu nedenle Almanya’daki savaş karşıtları da sürekli konferansta karşı protesto gösterileri düzenliyor. Gösterilere bazı yıllar on binlerce, bazı yıllar da binlerce kişi katıldı. Bu yılki gösteriye Almanya’nın tanınmış yazarlarından Daniela Dahn, Teolog Eugen Drewermann ve Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen konuşmacı olarak davet edildi.

ÖNCEKİ HABER

Sabahattin Ali 110. yaşında Çankaya'da anıldı

SONRAKİ HABER

İzmir'de gözaltına alınan 43 kişi serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...