18 Şubat 2017 05:38

Emniyet istedi KYK öğrencilerin bursunu kesti

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde okuyan 7 öğrencinin burs ve öğrenim kredisi, emniyetin talimatıyla 1 Mayıs’a katıldıkları gerekçesiyle kesildi. 

Paylaş

Numetullah BAŞAR

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde öğrenim gören 7 öğrenci Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) bursu ve öğrenim kredisi 1 Mayıs’a katıldıkları gerekçesiyle kesildi. KYK Eskişehir İl Müdürlüğü'nü arayıp bilgi almak isteyen öğrenciler, "1 Mayıs kutlamalarına katıldınız, bursunuz kesildi" cevabını aldı. Geçtiğimiz yıl Eskişehir'de düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına katılan 15'i öğrenci 23 kişi hakkında Eskişehir Terör Mücadele Şubesi tarafından soruşturma açılmıştı. 

EMNİYET YAZI GÖNDERDİ 

Emniyetin KYK'ye gönderdiği yazı sonucunda 7 öğrencinin burs ve öğrenim kredilerinin kesildiği öğrenildi. Öğrenciler hakkında yürütülen soruşturmada "halay çekilmesi" ve "sosyal medya paylaşımları" ile "örgüt talimatıyla kutlamalara katıldıkları" suçlaması yapıldı.

2016 yılının Mayıs ayında açılan soruşturma dolayısıyla burslarının kesilmesi ve kendilerine hiç bir tebliğ yapılmaması öğrencilerin tepkisine yol açtı. 

'HUKUKSUZDUR'

Mağdur öğrencilerden Gül Hatun Altunkesen, "KYK yönetmeliğine göre kesin hüküm giymiş öğrencilerin bursları kesiliyor. Hakkımızda bir hüküm olmadan henüz soruşturma aşamasında burs ve kredilerimizin kesilmesi hukuksuzdur" dedi. Altunkesen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletin bulabildiği her gedikten muhaliflere saldırdığı bir süreçteyiz. Şu an öğrencilerinde kredilerini keserek, öğrenim haklarını ellerinden alarak bu durumu devam ettiriyorlar. Bizim kredimizin kesilmesi, bursumuzun elimizden alınması, ülkede var olan sindirme politikasından bağımsız değil. Bize yöneltilen suç 1 Mayıs’ta halay çekmemiz olarak gösteriliyor. İşçilerle, emekçilerle dayanıştığı, kadınlarla dayanıştığı, tüm ezilen kesimlerin sokağa çıktığı 1 Mayıs günü öğrencilerin de bu ezilen kesimlerle bir arada olmasını istemiyorlar."

'ÇALIŞMA ZORUNDA KALACAĞIZ'

Altunkesen, “Bu paranın alınması demek, resmen bizim öğrenim hakkımızın elimizden alınması anlamına geliyor. Bize 425 TL gibi bir tutar veriyorlardı. Bu paranın gitmesi bizi zorunlu olarak yarı zamanlı işlerde çalışmaya itecek. Bu da okulumuzdan zaman çalıp iş hayatına vermemize neden olacak” diye konuştu. 

‘1 MAYIS KATILMAK SUÇ DEĞİL’ 

Deniz Yavuzyılmaz adlı öğrenci ise şunları söyledi: "KYK'yi aradım, önce Valilik daha sonra ise emniyetin gönderdiği 1 Mayıs içerikli yazı dolayısıyla bursumun kesildiğini söylediler. 1 Mayıs'a katıldığımız için yargılanıyoruz, 1 Mayıs'a katılmak suç değildir! Bizim KCK'nin çağrısıyla 1 Mayıs'a katıldığımızı iddia ediyorlar. Absürt bir soruşturma var. Ayrıca KYK kesinleşmiş hükümde burslarımızı kesebilir. Bu haliyle kesemez. Bu da absürtlüğe absürtlük katıyor."

'İNŞAATLARDA ÇALIŞIYORUZ'

Diş Hekimliği Bölümü'nde öğrenim gören Şahin Dağ adlı öğrenci ise, verilen kredinin zaten eğitim masraflarını karşılamak için yetersiz geldiğini ve bu kredinin de kesilmesiyle mecburen çalışmak zorunda kalacakları söyledi. Dağ, “Çoğu yerde bize pek iş verilmiyor. Mecburi olarak inşaatlarda çalışacağız. Öyle görünüyor. Bir de okula devam etmek gibi bir zorunluluğumuz var, iki şeyin arasında kaldık ne yapacağımızı şu an için kestiremiyoruz” diye belirtti. 

Dağ, hem okula gitmenin hem de çalışmanın kendileri için çok zor olacağını belirtti.

YAŞANAN İLK DEĞİL

Kentte öğrencilere yönelik yürütülen operasyonlarda, Newroz ve 1 Mayıs kutlamalarına katıldıkları ya da son zamanlarda HDP'ye yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınarak burs ve öğrenim kredileri kesilerek cezalandırıldığı belirtildi. Öğrenciler, yargı yoluyla itiraz edeceklerini dile getirdi. (Ankara/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Kayyımdan bütçe için şart: Amedspor'un adını değiştirin

SONRAKİ HABER

Almanya’dan Gazeteci Deniz Yücel için adil yargılama çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa