17 Şubat 2017 16:33

‘Siyasi iktidar ve savcılar mahkemeleri baskı altına alıyor’

HDP, Encu ve Baluken hakkında çıkan yeniden yakalama kararı ile ilgili ‘Siyasi iktidar ve savcılar mahkemeleri baskı altına alıyor’ dedi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encu hakkında verilen yeniden yakalama ve tutuklama kararlarına dair bir açıklama yaptı.

Geçtiğimiz günlerde mahkeme kararlarıyla serbest bırakılan Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encu hakkındaki yeniden yakalama ve tutuklama kararlarının tamamen hukuksuz olarak, siyasi iktidarın baskı ve hileleri ile çıkarıldığı belirtilen açıklamada “Bu kararlar CMK’ya, Anayasa’ya ve AİHS’ne aykırıdır ve mevzuatta olmayan yöntemlerle çıkarılmıştır. Siyasi iktidarın savcıları, Anayasa’yı ve Uluslararası Sözleşmeleri dikkate almamakta, sadece hükümetin iradesi ve desteği ile mahkemeleri hukuksuz kararlara zorlamaktadır” denildi.

İdris Baluken’in, dosyasının ilk duruşma günü olan 30 Ocak 2017 tarihli celsede, hakkında yurtdışına çıkış yasağı konularak ve Anayasa Mahkemesi’nin Balbay kararına atıfta bulunularak tahliye edildiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“Anayasa Mahkemesi’nin Balbay kararı, milletvekili olanların yasama faaliyetlerinin engellenemeyeceğine işaret etmektedir. Bu emsal karara göre şu anda cezaevinde rehin tutulan Eş Genel Başkanlarımızın ve tüm vekillerimizin serbest bırakılması hukuken zorunludur. 

Baluken hakkında verilen tahliye kararı 30 Ocak 2017 tarihlidir. Tahliye kararını ortadan kaldıran mahkeme ise, itirazı 16. gününde, yani usulünden 1 gün sonra karara bağlamıştır. Bu karar ‘yok hükmündedir’.” 

Ferhat Encu hakkındaki tahliye kararında da Anayasa Mahkemesi'nin Balbay kararı ile Sn. İdris Baluken hakkında verilen tahliye gerekçesine dayanıldığı ifade edilerek: “Dolayısıyla Ferhat Encu hakkındaki tutuklama kararı da tamamen hukuksuzdur. Bir kez daha yargı kurumuna ve siyasi iktidara sesleniyoruz: Anayasa Mahkemesi’nin ve Uluslararası Sözleşmelerin emsal kararlarına ve içtihatlarına uygun davranmak zorundasınız. Siyasi baskılarla, intikam hevesinizle ve referandumda ‘evet’ sonucunu çıkarmak için attığınız her adım yeni bir hukuksuzluk yaratmaktadır. Bu hukuksuzluğu yaratan ve uygulayanların yargı önünde hesap vereceklerinden en ufak bir şüpheniz bulunmasın. Çiğnediğiniz hukuk günün birinde size de lazım olacak” denildi. (HABER MERKEZİ) 
 

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi’nde taşeron şirket 4 işçiyi işten çıkardı

SONRAKİ HABER

Adana'da 36 kişi serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...