17 Şubat 2017 14:49

‘Balbay kararı etkisiz hale getirilmek isteniyor’

Avukat Özlem Zıngıl Encu ve Baluken hakkında verilen yakalama kararı ile AYM’nin Balbay kararını etkisiz hale getirilmeye çalışıldığını belirtti.

Paylaş

HDP’li Encu ve Baluken hakkında verilen yakalama kararının hukuka aykırı olduğunu ifade eden avukat Özlem Zıngıl, bu karar ile Anayasa Mahkemesi tarafından verilen Balbay kararını etkisiz hale getirilmeye çalışıldığını belirtti. 

Önceki gün serbest bırakılan ve bugün gözaltına alınan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu hakkında çıkartılan yakalama kararını değerlendiren avukatı Özlem Zıngıl, tahliyeye savcılığın itiraz kararı olmadığını, bu kararın hukuksuz olduğunu ifade etti.

Encu’nun Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dosyasına ilişkin gözaltına alındığını ifade ederek, “Verilen tahliyeye ilişkin savcı itirazda bulunmuş ancak, Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi de ‘benim verdiğim karar doğrudur. Ben senin itirazını reddediyorum’ demiş. Böyle olduğunda savcının kararını reddettiği için dosya bir üst mahkemeye değerlendirmeye gönderiliyor. O da Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’dir. Mahkemede dosyanın kendisine gelmesi için yakalama kararı çıkartmış ifadesine başvurmak üzere. Yakalandığı yere en yakın yer Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi olduğu için burada ifade verecek. SEGBİS ile Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ifade verecek. Tabi, burada saçmalık şu; ceza usulü kanununda tahliyeye itiraz diye bir yol yok. Bu tamamen Anayasa’ya aykırı bir şey. Tahliye kararına itiraz edilemiyor. 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin neden Ferhat Encu’nun ifadesine başvuracağını da anlamadık çünkü ifadesi zaten dosyanın içinde mevcut. Hem soruşturma aşamasında hem de ilk duruşmada alınan ifadesi var” dedi. 

‘VEKİLLERİ TUTUKLU YARGILAMAYA ÇALIŞACAKLAR’

Mahkemenin nasıl bir karar vereceğini kestiremediklerini dile getiren Zıngıl, hukuka aykırı bir durum olduğunu vurgulayarak, “Sabah saatlerinde İdris Baluken için de bir yakalama kararı alındı. Yakın tarihli tahliyelerde Balbay kararını etkisiz hale getirmek için bu yöntemi uyguluyorlar. Benim tutukluluğa itiraz dilekçemde Balbay kararı hatırlatması vardı. Mahkememe buna dayandırarak tahliye vermemişti ama benim dilekçemde böyle bir talep vardı. Dün de Çağlar Demirel’in tutuklu olduğu sürenin yasama faaliyetini engelleyecek nitelikte olmadığı söylendi. Israrlı bir şekilde Balbay kararını uygulanamaz hale getirip vekilleri tutuklu yargılamaya devam edecekler” diye ifade etti. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

İşçinin parasını patrona veren Akp’ye çağrı

SONRAKİ HABER

İdris Baluken'in avukatları yakalama kararına itiraz etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...