17 Şubat 2017 14:41

İşçinin parasını patrona veren Akp’ye çağrı

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, istihdam teşviklerinin kaynağının, işsizlik sigortası fonundan karşılanmasına tepki gösterdi.

Paylaş

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı ‘istihdam teşviklerinin kaynağının, işsizlik sigortası fonundan karşılanmasına tepki gösterdi. İşsizliği önlemek adına yapılan  hiçbir teşvikin işsizlik sorununu çözmediğine dikkat çeken Çerkezoğlu, hükümeti işsizliği önlemek için yatırım yapmaya, çalışma saatlerini düşürmeye çağırdı. 

AKP grup toplantısında patronlara verilecek istihdam teşvikleriyle ilgili konuşan Binali Yıldırım, 2 milyon kişilik yeni istihdam hedefinden söz etmiş ve bu kişilerin bir yıl boyunca vergi ve sigorta priminin karşılanacağını açıklamıştı. Bunun için 12 milyar liralık kaynak ayırdıklarını söyleyen Yıldırım, “Helali hoş olsun yeter ki vatandaşımız iş-güç sahibi olsun” demişti. 

NE HELALDİR NE DE HOŞ 

Başbakanın sözlerine tepki gösteren Çerkezoğlu, ayrılan 12 milyar liralık kaynağın işçilerin ücretlerinden kesilen İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağına dikkat çekti. 

“Başbakana tane tane anlatmak istiyoruz” diyen Çerkezoğlu açıklamasında şunlara dikkat çekti: 

*Söz ettiğiniz teşvikleri devlet ve hükümet olarak siz karşılamıyorsunuz. İşçilerin ve işsizlerin parasına onlara sormadan el koyuyorsunuz ve işverenlere teşvik olarak aktarıyorsunuz. 

*İşsizlik Sigortası Fonu hükümetin ve devletin parası değildir. O fondaki paralar işçilerin ve işsizlerin parasıdır. 

*12 milyarlık katkıyı siz sağlamıyorsunuz. Kurulduğu 2002 yılından bu yana işsizlere sadece 14.3 milyar lira ödeme yapan işsizlik sigortası fonundan bir çırpıda 12 milyar liraya el koyacaksınız. İşsizlik Sigortası Fonu işsizin parasını alıp işverenlere vermek ne helaldir ne de hoş! İşçilerin parasını helal etmiyoruz.”

 

DAHA ÖNCEKİ TEŞVİKLER  SORUNU ÇÖZMEDİ

İşsizlik Sigortası Fonu’nun bütçe kapsamı dışında olduğuna dikkat çeken Çerkezoğlu, bu yöntemle işsizlik sorununun çözülmeyeceğini vurguladı. Çerkezoğlu işsizliğin çözülmesi için Hükümete şu önerilerde bulundu. 

*İstihdam artışı için yatırımların artması gerekir. Bu teşviklerle işsizlik sorununun çözülmediği ortadadır.

*Tersine teşviklerin arttığı dönemlerde işsizlik de arttı. Pek çok küçük işletmede fiilen çalışmadan eş, dost, akraba işe alınmış gibi gösterildi.

*Yatırımların artması için de siyasal ve ekonomik istikrar gerekir. Hükümetin öncelikle yapması gereken güven ve istikrar sağlayacak bir demokratik ortam tesis etmektir. 

*İstihdamı artırmak için en güvenli ve gerçekçi yollardan biri çalışma saatlerinin kısaltılmasıdır. 

*Tek başına istihdam artışı önemli değildir. İstihdamın, işin ‘insana uygun’ olması gerekir. Kısaca sağlanan iş güvenceli ve güvenli olmalı, işçiler sendikalı ve toplu iş sözleşmeli olabilmelidir. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cebeci direnişi dünyaya kök saldı

SONRAKİ HABER

‘Balbay kararı etkisiz hale getirilmek isteniyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa