17 Şubat 2017 14:29

Schneider Enerji işçilerinin işsizlik maaşı gasbedildi

Gebze Schneider Enerji’den atılan 29 işçinin işsizlik maaşları gasbedildi.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

EMİS’e bağlı Gebze Schneider Enerji işyerinde çalışan 29 işçi, grev sonrası “ekonomik daralma” iddiasıyla işten çıkarılmıştı. İşten çıkarılan işçiler, işsizlik maaşından yararlanmak için başvuru yapmak üzere gittikleri İŞKUR’da kötü bir sürprizle karşılaştı! Geriye dönük 120 günde prim eksiği olmaması gereken işçilere, 2 günlük prim eksikleri olduğu söylendi. İşçiler bu kesintinin 20 Ocak’ta grevin yasaklanması üzerine iki gün eve gönderilmelerinden kaynaklandığını belirtti.

Gebze Schneider Enerji işçileri, EMİS ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında sürdürülen görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine 20 Ocak tarihinde greve çıkmış, grev aynı gün Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenmişti. Cuma günü grevleri ertelenen işçilere, sendika yöneticileri tarafından hafta sonu çalışmayacakları duyurulmuş, pazartesi günü fabrikaya gelen işçilerse, yasaklama kararına karşı grevi fabrika içine taşımışlardı. Fiili mücadelenin kazanım getirdiği, tarafların anlaşma sağladığı Gebze Schneider Enerji fabrikasında ise 29 işçi “ekonomik daralma” iddiasıyla işten çıkarılmıştı. 

İşten çıkarılan işçiler işsizlik maaşından yararlanmak için başvuru yapmak üzere gittikleri İŞKUR’da prim eksikleri olduğu gerekçesi ile işsizlik maaşı alamayacaklarını öğrendi. Geriye dönük 120 günde, eksik görünen 2 günün grev ertelemesi sonrası evlerine gönderildikleri 2 gün olduğunu kaydeden Schneider Enerji işçileri, “Bize işten çıkarıldığımızda denildi ki erteleme sonrası çalışmadığınız iki gün (cuma, cumartesi günü) sizi “izinli” göstereceğiz. İşsizlik maaşı almanız önünde hiçbir engel olmayacak. Şimdi de diyorlar ki ‘Bu mümkün değil. Sizi izinli gösterirsek, ceza yeriz. Bizi düpedüz kandırdılar” şeklinde konuştu.

Hem işten çıkarıldıklarını, hem de işsizlik maaşlarının gasbedildiğini dile getiren Schneider Enerji işçileri, “bize hafta sonu çalışmayacağımızı, pazartesi günü işbaşı yapacağımızı söyleyen sendika yöneticileri. Şimdi de ‘işverenle konuşuyoruz, çözeceğiz arkadaşlar’ diyorlar. Yaşadığımız mağduriyet bir an evvel giderilmeli” dedi.

Ekonomik daralma iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Schneider Enerji işçileri “Bize grevin diyeti ödetiliyor. Bize söz veren işverenin sözünü tutmasını, sendikanın da gereğini yapmasını bekliyoruz. Eğer Schneider Enerji’de bu sorunu çözemezlerse, General Elektric’ten atılan arkadaşlarımız da aynı akıbeti yaşayacaklar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Demir, derslerine ‘Mungan Art’ta devam edecek

SONRAKİ HABER

Cebeci direnişi dünyaya kök saldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...