17 Şubat 2017 06:39

General Elektrik patronundan grev intikamı

Grev yasağına rağmen işçilerin fiili grevle kazanım elde ettiği General Elektrik'te 20 işçi işten atıldı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Gebze

Geçtiğimiz günlerde hükümetin grev yasağına rağmen fiili grevin sürdürüldüğü EMİS’e bağlı General Elektrik’te işten atmalar başladı. 14 sözleşmeli 6 kadrolu işçinin işten atıldığı fabrikada çıkarılanlar arasında grevde öne çıkan ve önümüzdeki dönem temsilciliğe aday olmayı düşünen iki muhalif işçinin de olması tepkilere neden oldu. 10-15 yıllık işçilerin de işten çıkarılmasını işçiler patronun grev intikamı olarak değerlendiriyor. Patronun daralma gerekçesini inandırıcı bulmayan işçiler, “Bu fabrika 1 yıl önce el değiştirdi. Madem kâr edemiyor neden bu kadar yatırım yapıldı. Fabrika her geçen gün büyüyor. İnşaatı devam eden yerler var” diye konuştu.

Patronun alınan yüzde 10’luk zammın intikamını almaya çalıştığını söyleyen işçiler şöyle devam etti, “Grev yasağına rağmen bizlerin grevi sürdürmesi ve aldığımız zammı kendine yediremedi."

SENDİKA TEMSİLCİSİ: YAPACAK BİRŞEY YOK

İşten atmalar konusunda Birleşik Metal-İş’in tutumunu da eleştiren işçiler, "Yalan da olsa biri fabrikanın önünde gelseydi. İşçi sahipsiz kalmış durumda. Sendika var ama kimsenin kimseye sahip çıktığı yok. Kimse ne olacağını bilmiyor" dedi.  İşçiler, atılan işçilerden birinin baştemsilciyi telefonla arayarak, "İşten atmaların olması durumunda hani direnecektik. Sözleşme zamanında hani biz bunları konuşuyorduk" dediğini ,  Baştemsilcinin ise "Yapacak bir şey yok. Dirensek ne olur" yanıtını verdiğini aktardı.

NE OLMUŞTU?

EMİS ile Birleşik Metal-İş yönetimi arasında başlayan sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine ABB, Schneider Enerji, Schneider Elektrik ve General Elektrik’e bağlı fabrikalarda çalışan 2200 işçi greve çıkmış hükümet de aynı gün işçilerin grevini yasaklamıştı. Hükümetin grev yasağına rağmen fiili grevini sürdüren işçiler, Çalışma Bakanlığının çağrısıyla yapılan toplantıda  EMİS ile Birleşik Metal-İş yönetimi arasında yapılan görüşme sonucu sözleşme kazanımla sonuçlanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Mültecileri taşıyan minibüs devrildi: 7 yaralı

SONRAKİ HABER

Siirt'te öğrenci yurdunun çatısı uçtu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...