14 Haziran 2012 02:20

'Kendi kendimizi yönetmedikçe sorun çözülmez'

Yüksekova İlçesi'nde kitle örgütü temsilcileri ile bir araya gelen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bölgemizdeki ticaret, tarım, yatırım, vergi ile ilgi söz sahibi değiliz. Camide melenin ne söyleyeceği dahi Ankara'da belirleniyor. Kendi kendimizi yönetemediğimiz sürece bu sorun çözülmez"

'Kendi kendimizi yönetmedikçe sorun çözülmez'
Paylaş


Dün Hakkari'de çeşitli incelemelerde bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Hakkari milletvekilleri Adil Kurt ve Esad Canan'la birlikte Yüksekova'ya geçti. Demirtaş ve beraberindeki partililer, Orient iş merkezinde bulunan BDP Siyaset Akademisi'nde eğitim gören Gever Kadın Kooperatifi ile Gever Kültür Sanat "Her sertifika alan arkadaşımın bir parti çalışanı olarak kendilerini aktif siyasete görmek istiyorum" dedi.

Sertifika töreninin ardından Demirtaş ve beraberindeki partililer, Yüksekova Güncel, Yüksekova Gündem ile ilçedeki muhtarları ziyaret etti.

KİTLE ÖRGÜTLERİYLE TOPLANTI

Ardından Güngör Mahallesi'ndeki Avaşin Parkı'na geçen Demirtaş, aralarında Ziraat Odası Hakkari İl Temsilciliği, Sanayi Sitesi, Şoförler Odası, Ticaret ve Sanayı Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, KESK, DİSK, Baro, KURDİ-DER, Gever Kültür Sanat derneği, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi, ilçe muhtarları, YİDAR-DER, Azadiya Welat, Cilo Doğa Derneği, Gever Kadın Kooperatifi, Şemdinli, Yüksekova ve Esendere belediye başkanları ile toplantı düzenledi.

'MELENİN NE SÖYLEYECEĞİ BİLE ANKARA'DAN BELİRLENİYOR'

Burada konuşan Demirtaş, Yüksekova'da siyaset yapmanın zor olduğunu belirterek, "Esnafın, işçinin, köylünün, kadının, gençliğin sorunlarını biliyoruz, bu sorunlarla beraber özgürlük mücadelesinde geri adım atmadığını da biliyoruz. Sorunlar yaşansa da görkemli duruşunu sergilemekten geri durmamaktadır. Dünyada halk savaşlarının bittiği, halk hareketi kalmamasına rağmen Kürtler 30 yıldır halk hareketini sürdürüyor" dedi. "Bölgemizdeki ticaret, tarım, yatırım, vergi ile ilgi söz sahibi değiliz" diyen Demirtaş, "Camide melenin ne söyleyeceği dahi Ankara'da belirleniyor. Ankara'dan yönetiliyor. Bu nedenle kendi kendimizi yönetemediğimiz sürece bu sorun çözülemez" dedi.

'NE BEDEL VARSA ÖDEMEYE HAZIRIZ'

BDP'li belediyeler üzerindeki baskılara dikkat çeken Demirtaş, "Belediyeyi çalışamaz hale getirebilmek için yeterince bütçe aktarımı yapılmıyor. Belediye başkanları, encümenleri tutukluyor. AKP birkaç BDP'li belediyeyi kapmak için uğraşıyor" dedi. "90'lardaki faili meçhuller, tutuklamalar, köy yakmalarla Kürtleri korkutmaya çalışan sistem, AKP hükümeti ile gençleri milletvekillerini, belediye başkanlarını, kadınları, köylüyü, emekçiyi tutuklayarak korkutmak ve sindirme politikalarına devam ediyor. AKP'liler tarafından bizzat bize söylenenler 'bizim bu projelerimiz başarılı olacaktır, siz kaybedeceksiniz gelin bizim bu dediklerimiz kabul edin' dediler. Ancak tecride, operasyonlara, siyasi soykırıma rağmen başarılı olmadılar" dedi. Demirtaş, "Özel yetkili hakim ve savcıları Ankara'ya çağırarak dönemsel perspektifler, talimat veriliyor, 'tutukla' diyor. Kürtler kararlıdır. Bu final döneminde ne bedel varsa ödemeye hazırız" dedi.

'ROBOSKİ TARİHİ BİR KATLİAMDIR'

Roboski katliamı ile ilgili konuşan ve "Roboski tarihi bir katliamdır" diyen Demirtaş, AKP'li Kürt milletvekili ve siyasetçilere çağrı yaptıklarını hatırlatarak, "BDP'ye gelmiyorsanız dahi bağımsız olarak istifa edin, bu katliama ortak olmayın dedik. Ancak bu çağrılara cevap gelmedi. Bunlar akşamları hangi vicdanla kafalarını yastığa koyuyorlar? Tarih bu aileleri ve çalışanları yazacaktır. Bugün rant için orda olanlar yarın barış geldiğinde nasıl hesap verecektir. Kim AKP için evladını verir? Yüzde 50 oranına aldanmayın. ANAP da aynı güçteydi ama efsanesi kalmadı" dedi.

'CHP UMUT VERMİYOR'

CHP'nin Kürt sorununun çözümü ile ilgili girişimlerini takip ettiklerini ifade eden Demirtaş, "CHP köklü bir partidir ve Kürt sorununu ortaya çıkaran bir partidir. Sorunu tartışmaya açması dikkat çekicidir. Projeyi daha görmedik ancak gördüğümüz kadarıyla umut vermiyor. AKP sıkışmıştır, CHP'ye konuşuyor. Sonra da "Kürt sorunu bitmiştir, PKK sorunu vardır' diyor. Peki neyi konuşuyor? AKP'nin niyeti iyi değil, CHP'nin de net değil" dedi.

'KÜRTLERİ SAVUNAMAYAN AVUKATLAR YURTSEVER KİMLİKLERİNİ BIRAKSINLAR'

Toplantıya katılanların gözaltı ve mahkemelerde avukatlardan yardım göremediklerini, davalarına girmediklerini söylemeleri üzerine Demirtaş, "Bir halk tarih yazarken Kürt hukukçular buna seyirci kalacak! Halkımın evlatları zülüm görecek, sen kendini geri çekeceksin! Bu bir utançtır. Halkın sırtından para kazanacaksın ama söz konusu halkın davası olunca kendini geri çekeceksin, bu ahlaksızlıktır. Kürt hukukçular sürece damga vurması gerekirken, bu sistem kendi arkadaşlarını zindanlara attırırken bu sürece daha çok sahip çıkmaları gerekmiyor mu? Yok eğer sahip çıkmıyorsan yurtsever kimliğini bir tarafa bırakacaksın ve mutlaka tarih önünde hesap vereceksin" dedi.

Demirtaş'ın konuşmasının ardından toplantı soru cevap bölümünden sonra sona erdi.

Demirtaş, bugün de Şemdinli ve Derecik (Rubarok) Beldesi'nde halkla bir araya gelecek. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Önce taciz sonra sürgün şimdi de işten atma tehdidi

SONRAKİ HABER

Silopi'de 5.5 şiddetinde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...