17 Şubat 2017 00:40

Değişiklik geçerse vay emekçinin haline

Belediyede çalışan işçi ve emekçilerle, referanduma sunulacak olan ve başkanlık sistemini getirecek anayasa değişikliğini konuştuk.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir, AKP hükümetleri döneminde kazanılmış haklarının ellerinden alındığını, başkanlık sisteminin kabul edilmesi halinde ilk olarak kıdem tazminatının gasbedileceğini söyledi. Referanduma sunulan değişiklikle bütün yetkilerin tek kişide toplanacağına dikkat çeken Özdemir, “Kabul edilirse vay halimize, vay emekçilerin haline” dedi. Özdemir ve sendika üyesi işçiler hayır çağrısı yaptı.

Referanduma sunulacak olan ve başkanlık sistemini getirecek anayasa değişikliğini belediye işçi ve emekçileriyle konuştuk. Türk İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir, yapılmak istenen anayasa değişikliğiyle ülkenin daha çok totaliter rejime doğru götürüleceğini ifade etti. 

KIDEM TAZMİNATINI DA ALMAK İSTİYORLAR 

İşçilerle yaptıkları toplantılarda kendilerine “Referandumda ne yapmalıyız?” sorusunun yöneltildiğini aktaran Özdemir, “Biz de işçilere, anayasa değişikliğinin neler getirdiğini, emekçilerin cephesinde neye tekabül ettiğini inceleyerek, ona göre karar verin diyoruz” dedi. Yaşananların, yaşanacaklara ışık tuttuğunu anlatan Özdemir, 15 yıllık AKP iktidarını şöyle özetledi: “Kamuda işçi alımının önünü kapattılar. Taşeronluğun, güvencesizliğin önünü açtılar. Kazanılmış haklarımızın birçoğunu elimizden aldılar. Kala kala bir kıdem tazminatımız kaldı. Onu da sıranın birinci hanesine yazdılar. Referandum sonrası onu da tırpanlayarak bir fona devri noktasında adım atacaklarını, Başbakan da ilgili bakanlar da açıkladı.” Sendikaların demokrasilerin olmazsa olmazlarından olduğun anlatan Özdemir, “Siz bunların faaliyetlerini yasaklar, durdurursanız, onların faaliyetlerini bir kişinin uhdesine bırakırsanız bence son derece sağlıksız şeylerin çıkacağı açıktır” dedi. 

Yasama, yürütme ve yargının ayrı olduğu bugünkü sistemde bile bu kadar sorun yaşandığını dile getiren Özdemir, “Düşünün ki, hem yasama,  hem yargı yürütmenin elinde toplanırsa, vay halimize, vay emekçilerin haline diye düşünüyorum. İşçiler ve emekçiler olarak bu anayasa değişikliği bize ne getiriyor, ne götürüyor diye bakarsak, elbette ki hayır demeliyiz” çağrısını yaptı. 


SENDİKALAR SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİ 

Belediye-İş 2 No’lu Şube Üyesi 20 yıllık Belediye İşçisi Halil Polat, 12 Eylül askeri darbesinde askerlik yapmış. Bugün yaşananlarla 12 Eylül’de yaşananlar arasındaki benzerliklere dikkat çeken Polat, referandumdan evet çıkması halinde bugün yapılan KHK’lerle ülke yönetiminin yasalaştırılmak istendiğini söyledi. Polat, “Bu FETÖ’nün girmediği tek yer AK Parti mi? Bu kadar güçlü yönettiğiniz hükümetler döneminde yine müdahale etmediniz? Ben halkımdan Rabbim’den özür dilerim demek, benim kaybımı geri getirmiyor. Kimse kusura bakmasın” diye konuştu. Korkmanın yersiz olduğunu düşünen Polat, başta sendikaların, muhalefetin ve tüm toplumun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

 

EVET DİYENLERİ HAYIRA KAZANALIM

Bakırköy Belediyesi İşyeri Temsilcisi Ahmet Kuruçay 17 yıllık işçi. Fakir bir ailenin çocuğu olduğu için 5 yaşından beri çalıştığını anlatan Kuruçay, “Eğer itiraz etmezsek, birileri bizim sırtımızdan geçinecek, bize ancak karnımızı doyuracak kadar verecekler. Değişiklik olacaksa zengin ile fakir arasındaki gelir eşitsizliği, hak eşitsizliğini bitirecek bir değişiklik yapılsın” dedi. Muhalefetin eksikliğinin AKP’yi iktidara taşıdığını dile getiren Kuruçay, parlamentoda da yoksulların ve çalışanların temsil edilmediğini söyledi. İşçilerin ve yoksul halkın yaşananlara seyirci kalması halinde bu tablonun değişmeyeceğini ifade eden Kuruçay, şöyle devam etti: “Evet diyenlere yılmadan neden hayır denmesi gerektiğini anlatmamız gerekir. İki çocuk babasıyım. O çocukların geleceği için gidip insanlarla konuşmalıyım. Bunu görevim olarak düşünüyorum.” Kuruçay, işyerinde sağ kesimde bulunan işçiler arasında da hayır eğiliminin olduğuna dikkat çekti. 

KAMU EMEKÇİLERİNDE KHK KORKUSU

Bakırköy Belediyesinde çalışan kamu emekçileriyle görüştük. CHP’li belediye olmasına karşın OHAL’le birlikte çıkartılan kanun hükmünde kararnameler nedeniyle kamu emekçileri de tedirgin. En büyük tedirginlikleri kararnameyle işlerini kaybetmek. Onun için referanduma dair görüşlerini isim vermeden gazeteye yansıtmamızı istiyorlar. Bu durum işçiler ve emekçiler üzerinde kurulan baskıyı bir kez daha gösteriyor. Yapılmak istenen değişikliğin emekçilere yararının olmadığını anlatan emekçiler, tam tersine az da olsa elde kalan kazanılmış hakların tek adam rejimiyle ortadan kaldırılacağını ifade ettiler. Haklara sahip çıkmak için evet diyenlerin ikna edilmesi gerektiğini anlatan emekçiler, sendikaları daha etkin olmaya çağırdılar. 

 

ÖNCEKİ HABER

Şişli'de bir sokağın istinat duvarı çöktü

SONRAKİ HABER

CHP halka pozitif mesajlarla 'Hayır' diyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...