17 Şubat 2017 00:30

Müslüman olabilmem için evet mi demem gerekiyor?

Başkanlık referandumunda 'Hayır' diyecek olan MHP'li işçiden, 'Hayır diyenler müslüman değil' karalamalarına tepki: Onlar mı buna karar veriyor?

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bosch işçileri özellikle de molalarda fırsat buldukça referandumu tartışıyor. Ağırlıklı AKP ve MHP’ye oy vermiş işçiler var. Özellikle hayır dieceğini söyleyen MHP’li işçiler, evet için yapılan “hayır diyenler Müslüman değil, “teröristler” türü karalamalara öfkeli. Bir işçi tepkisini şöyle dile getirdi: “Müslüman olabilmem için evet mi demem gerekiyor? Onlar mı buna karar veriyor!”

MHP’li işçiler ikiye bölünmüş gibi. Başkanlık sistemini kabul etmemesine rağmen “Reisimiz evet diyor bize de evet demek düşer” diyenler olduğu gibi, çok sert karşı çıkıp “hayır” diyenler de var. Ama hemen hepsi Erdoğan’a “Tek adam olmak istiyor” diyerek mesafeli ve güvensiz yaklaşıyorlar. Hayır diyen MHP’li bir işçi şunları söylüyor: “Uyguladığı politikalar yüzünden başımıza gelmeyen kalmadı. Başkan olursa MHP’yi bile kapatmayacağının garantisi var mı? Her şey elinde olacak.”

'BUNA ONLAR MI KARAR VERİYOR?'

Başka bir hayır diyen MHP’li işçiyle konuşuyoruz. “Devlet Bahçeli’ye ne vadettiler de başkanlığı bu kadar savunuyor! Geçtiğimiz aylarda başkanlığa karşı olduğunu söylüyordu şimdi ne değişti! Ama biz ne olursa olsun hayır diyeceğiz” dedi. Hayırcıların “Müslüman değiller”, “teröristler” gibi sözlerle suçlanmasına tepki gösteren işçi, şunları dile getiriyor: “Hayır dediğim için de beni terörist ilan ediyor. Benim görüşüm belli duruşum belli. Ben de Müslümanım. Hayır dediğim için Müslüman olmuyor muyum? Ya da Müslüman olabilmem için evet mi demem gerekiyor? Buna onlar mı karar veriyor!” İşçi 18 yaşındaki gençlere seçilme hakkı verilmesine de tepkili: “ Askerliğini yapmamış gençlere seçilme hakkı veriyorlar. Nasıl ülkeyi yönetecekler? Daha bakkaldan sigara alma yaşına yeni kavuşmuş gençler bunlar. Çıkarları için her şeyi kullanıyorlar.” 

'İŞÇİYE HİÇBİR ŞEY VERMEDİLER'

AKP’li işçiler ağırlıklı olarak “Güçlü bir Türkiye olma” iddiasıyla evet’i savunuyor. Çoğunlukla da şöyle gerekçelendiriyorlar: “Osmanlı’daki gibi güçlü olmalıyız, bunun için tek lider olmalı. Koalisyon dönemlerindekileri tekrar yaşamamak için başkanlık olmalı. Ülke birçok sorunla uğraşıyor. Bir yandan terör, ekonomik sorunlar, yabancı ülkelerin baskıları bunları aşmak için tek çatı altında birleşmeliyiz.” 

Ancak içlerinde evet oyu kullanacağını söyleyen ama rahatsızlık duyanlar da var. O işçilerden biriyle konuşuyoruz. AKP ile türban takanların memur olamaması ve üniversitelere girememesi sorunu üzerinde aidiyet duygusu kuruyor. “Başörtüsü yüzünden memur olamıyorduk ama şimdi oluyoruz” diyor ve devam ediyor: “Tayyip Erdoğan giderse yarın tekrar aynı şeylerin yaşanmayacağının garantisini kim verecek?” Aynı işçi, söz işçilerin sorunlarına gelince tersi bir tutum alıyor: “İşçiye hiçbir şey vermediler bunu da biliyorum ama...” Yine de şimdilik evet oyu kullanma kararı aldığını anlatan işçi, hayır tercihine ilişkin ise “Bizleri eski şeylerin tekrar yaşanmayacağı noktasında rahatlatsınlar o zaman hayır demeyi düşünürüz” diyor. 

 

ÖNCEKİ HABER

'Patronlara para dağıtanlar işçiye 100 TL’yi yük görüyor'

SONRAKİ HABER

Bizlere reva görülenlere inat ‘hayır’ diyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...