13 Haziran 2012 18:33

Önce taciz sonra sürgün şimdi de işten atma tehdidi

Çanakkale’de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir kurumda müdürünün tacizine ve mobbingine; iş arkadaşlarının ise şiddetine maruz kalan kadın çalışan N.K., “memuriyetten çıkarma” istemiyle Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edildi. Kurula sevk edilmesinin sebebi ise N.K.’yi darp eden çaycının dar

Önce taciz sonra sürgün şimdi de işten atma tehdidi
Paylaş
Derya Kaya

Aynı zamanda Kültür Sanat-Sen üyesi olan N.K.’nin yaşadıkları aslında Türkiye’de kamusal alanda çalışan birçok kadın çalışanın maruz kaldığı şiddet, taciz ve mobbingin bir örneği.

N.K. kızının üniversiteyi kazanmasıyla birlikte Ankara’dan Çanakkale’ye tayin oldu. N.K., iki yıl boyunca işyerinde müdürünün tacizine maruz kaldı. Sürekli müdürü tarafından tehdit edilen N.K., müdürün işyerindeki diğer çalışanları kendisi ile görüşmemeleri ve ilişki kurmamaları konusunda sürekli uyardığını ifade etti.

YA İŞTEN ATMA KİMİN SELAMETİ İÇİN?

Müdüre açılan taciz davasında bütün tanıklara ve müdüre ait ses kayıtları dinlendi. Mahkeme, adli tıp kayıtlarındaki sesin, Müdür T.K.’nin sesi olduğuna karar verdi. Bunun ardından N.K. “davanın selameti” gerekçe gösterilerek Edirne’ye sürgün edildi. Kültür Sanat-Sen sürgünün durdurulması için tekrar dava açtı. Mahkeme, sürgün davasında yürütmeyi durdurma kararı verdi. N.K. böylelikle eski görev yerine tekrar döndü.  

Çaycı tarafından darp edilmesi nedeniyle bir yılı aşkın süredir devam eden disiplin soruşturmasında, hem tacizci müdür, hem de taciz ve şiddete uğrayan N.K. hakkındaki dosya, Yüksek Disiplin Kuruluna intikal etti. Şiddet uygulayan çaycı hakkında herhangi bir işlem yapılmazken, Yüksek Disiplin Kurulu N.K.’ye, “memuriyetten çıkarma” istemiyle savunma için süre verdi. N.K’nin müdürü hakkında açtığı davanın duruşması ise bugün görülecek.

‘HAKKINI ARAYANA SORUŞTURMA’

N.K.’nin Avukatı Murat Denizer, “Yüksek Disiplin Kurulunun haksız istemi reddedeceğini düşünüyoruz. N.K.’nin hakkını araması, ona, sürgün ve ‘Memurluktan çıkarma istemiyle Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilme’ olarak geri dönmüştür. Tüm bunların bir hukuk devletinde olması son derece düşündürücüdür” dedi.  Denizer, N.K’nin işyerinde uzun süre amirinin ve onun yönlendirdiği bazı mesai arkadaşlarının sistemli bir şekilde tacizine maruz kaldığını belirterek, “İşyerinde kendisine görevi dışında kalan işler verilmiş, yalnızlaştırılmaya çalışılmıştır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


LEVENT TÜZEL SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale’de amirinin tacizine uğrayan Bakanlık çalışanı kadının sürülmesi ile ilgili soru önergesine Bakanlıktan gelen yanıtta, kadının görev yeri değişikliğinin “davanın selameti” için olduğunu iddia etmişti.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda görev yapan ve tacize uğradığı amirinden şikayetçi olan N.K’nin görev yerinin neden değiştirildiğini sormuştu. Tüzel’in, Kültür ve Turizm Bakanlığına verdiği soru önergesinin cevabında ise, tacize uğrayan N.K’nin görev yerinin değiştirilmesinin “davanın selameti” açısından olduğu için denmişti.

ÖNCEKİ HABER

‘500 imza yoğun itiraz değil mi?’

SONRAKİ HABER

'Kendi kendimizi yönetmedikçe sorun çözülmez'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa