17 Şubat 2017 00:40

ABD daha fazla savaş istiyor

Bütün dünyada silahlanma artarken ABD’nin yeni yönetimi, NATO ülkelerinin yeteri kadar silahlanmamasından yakınıyor.

Paylaş

ABD Savunma Bakanı James Mattis, NATO ülkelerine savunma harcamalarını artırmaya ilişkin taahhütlerini yerine getirmeleri çağrısı yaptı, aksi takdirde ABD’nin İttifak’a karşı taahhütlerini azaltabileceği uyarısında bulundu.

Mattis “Amerika sorumluluklarını yerine getirecektir, ama uluslarınız Amerika’nın İttifak’a taahhütlerini azalttığını görmek istemiyorsa, her biriniz ortak savunmamız için desteğinizi göstermelisiniz” dedi.

Brüksel’de ilk kez katıldığı NATO savunma bakanları toplantısında konuşan Mattis “Amerikalı vergi mükellefleri Batı değerlerinin savunulması için orantısız paylaşımın yükünü taşımaya devam edemez. Amerikalılar sizin çocuklarınız için sizden daha fazla çaba gösteremez” dedi. 

TEHDİTLER RUSYA VE IŞİD!

Ancak Mattis, ABD’nin İttifak’a bağlılığına ilişkin üye ülkeler arasındaki endişeleri de gidermeye çalıştı, İttifak trans-Atlantik iş birliğinin “temel kayası” dedi. NATO ülkeleri ortak savunma harcamaları için üye ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 2’si oranında artış yapmaları kararı almıştı.

ABD Başkanı Donald Trump da daha önce pek çok kez NATO ülkelerine harcamalarını artırma çağrısında bulunmuştu. Şimdiye kadar 28 ülkeden sadece beşinin bunu yerine getirdiği belirtiliyor. Bu ülkeler ABD, İngiltere, Estonya, Yunanistan ve Polonya.

ABD Savunma Bakanı konuşmasında, 2014 yılından beri süregelen tehditleri ise “Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve IŞİD” olarak sıraladı. 

SİLAHLANMA ARTIYOR

ABD, müttefiklerinin silahlanmasını ‘yeterli’ bulmasa da dünya genelinde ise silahlanma artıyor. Sadece ülkelerin silahlanma harcamalarını baz alındığında ABD 595 milyar dolar harcama ile hâlâ birinci sıradayken, onu 214 milyar dolar ile Çin izliyor. Bonn Uluslararası Silahsızlanma Merkezi’nin (BICC) 2016 Küresel Silahlanma Endeksi’ne (GMI) göre; silahlanmanın ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasındaki oranı baz alındığında ise en çok silahlanma harcaması yapan ülkeler İsrail’den sonra Singapur, Ermenistan, Ürdün, Rusya, Güney Kore, Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Azerbaycan ve Brunei geliyor. Brunei’yi Kuveyt, Belarus, Umman, Cezayir, Ukrayna, Bahreyn, Suudi Arabistan, Moğolistan, Vietnam ve Türkiye izliyor.

ABD’nin Rusya sınırında askeri yığınak istemesi nedeniyle Doğu Avrupa ülkeleri de silahlanma sıralamasında tırmanışa geçti. Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın yanı sıra üç Baltık ülkesi de 2013 ile 2015 yılları arasında askeri harcamasını artırdı.
Batı Avrupa ülkeleri ise silah satışlarında rekor kırarken, ülke içi silahlanma da daha geri durumdalar. Ancak bu eğilimin tersine dönmesi bekleniyor. Almanya savunma bütçesini 2019 yılına kadar yüzde 6.2 oranında artırmayı planlıyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Beş soruda DİTİB’in casusluk soruşturması

SONRAKİ HABER

Kürt illerinde ‘hayır’ eğilimi önde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...