16 Şubat 2017 13:33

Emeklilikte yaşa takılanlar Meclis gündemine taşındı

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

Paylaş

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak,   prim ödeme günü sayıları bakımından emekli olmayı çoktan hak etmelerine rağmen yaş sınırına takılan yüz binlerce insanın emekli olma hakkının gasp edildiğini söyledi. Çamak, halk arasında ‘işsiz evlat vergisi’ olarak anılan Genel Sağlık Sigortası priminin kaldırılması çağrısında da bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair verilen kanun teklifi lehine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz alarak meclis genel kuruluna hitap etti.

Çamak, “Prim ödeme günü sayıları bakımından emekli olmayı çoktan hak etmelerine rağmen, yaş sınırına takılarak mağdur edilen yüz binlerce insan, şu an, sizin bu kanun teklifini dikkate alıp kabul etmenizi bekliyor. Emeklilik yaşı yükseltilmeden önce yani 1999 yılı öncesi sigorta girişi olanların, emeklilik için bulunan prim ödeme günü ve çalışma yılı şartlarını doldurduğunda emekli olabilme hakkı bugün resmen gasp edilmiş durumdadır” dedi.

‘KAZANILMIŞ HAKLARA DOKUNULAMAZ’

“Muasır medeniyet çizgisindeki bir ülke ile bir muz cumhuriyeti arasındaki en temel farklardan biri, hukukta müktesep hak olarak belirtilen kazanılmış hakların korunmasıdır” diyen Çamak, “ Yani, ilgili yasa çıkmadan önce var olan hakların, söz konusu yasada bir değişiklik olsa bile korunması gerekir. Dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde, kazanılmış hakların dokunulmazlığı söz konusudur. Gelin, bu kanun teklifine onay vererek bu mağduriyete artık bir son verelim” diye konuştu.

 ‘DEVLET VERMEDİĞİ SAĞLIK HİZMETİNİN PRİMİNİ İSTİYOR’

Genel Sağlık Sigortası kapsamında, işsiz gençlerden prim alınması uygulamasının sürdüğüne işaret eden Çamak, “İşsiz evlat vergisi adını verdiğimiz mağduriyet hâlen devam ediyor. Bir devlet düşünün ki istihdamını sağlayamadığı işsiz vatandaşlarını zaten yük olmak zorunda kaldıkları ailelerinin gelirine göre borçlandırıp bu sürede faydalandırmadığı bir sağlık hizmeti için ‘Ne yap ne et bana şu kadar para getir’  diyebiliyor. Bu GSS borçları tam anlamıyla sosyal devletin iflası anlamına gelen devasa bir paradoks olarak karşımıza çıkıyor. Düşünün ki ödeyemediğiniz için hâlihazırda alamadığınız sağlık hizmetinin parasını devlet sana borç olarak yazıyor ve üzerine faiz işletiyor, sadece bu ülkenin işsiz bir vatandaşı olduğunuz için sizin üzerinize binlerce liraya varan borçlar birikiyor. Hastaneye başvurduğunuzda ise GSS borcunuz olduğu için sağlık hizmeti alamıyorsunuz. Oysa, GSS borcunun sebebi ise geçmiş aylarda almadığınız bu sağlık hizmetinin bedeli. Şimdi, buradan sizlere soruyorum: Vatandaşının en büyük dayanağı olması gereken koskoca bir devletin sunmadığı hizmetin tefeciliğine soyunan böyle tuhaf bir paradoksu olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

 ‘GSS AYIBINDAN KURTULALIM’

Çamak, “İşsiz vatandaşı haksız bir şekilde borçlandırırken sağlık hizmetlerinden de mahrum bırakması nedeniyle 7 Haziranda gençlerden ciddi oranda oy kaybettiğini gören iktidar, sadece 25 yaş altındakilerin GSS borçlarını sildi fakat 25 yaş üstündeki milyonlarca işsizin ödemesi beklenen milyarlarca liraya varan bu ayıp hâlen artarak devam ediyor. Akla ve vicdana uymayan bu zorunlu borcun ödenme oranı neredeyse yok denecek kadar az.  GSS mağdurlarının soysal medyadaki tepkilerine bakın, hemen hemen hepsinin ortak beyanı: ‘Gelsinler, neyimiz varsa alsınlar ama yine de böylesi adaletsiz bir borcu ödeyemeyiz’ diyorlar. Buradan daha önce dile getirdiğim gibi, bir kez daha artık insaf edin diyerek rica ediyorum, lütfen bir an önce bu GSS ayıbından kurtulalım” diye konuştu.

‘ŞEHİR HASTANELERİNDE DOKTORLARA NEDEN TIBBİ SEKRETER VERİLMİYOR?’

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Mersin Şehir Hastanesi’nde yaşanan yardımcı sağlık personeli sorununu da meclis gündemine getirdi. Çamak, “Sayın Sağlık Bakanına soruyorum: Yeni açılan şehir hastanelerinde doktorlar hasta muayene ederken yanlarında başka bir sağlık çalışanının bulunamayacağı bildirilmiştir. Bu durum doktorlar açısından yasal sorunlara yol açabilir. Her türlü olasılık düşünülerek doktor ve hastanın bulunduğu ortamda en azından şahit niteliğinde bir çalışanın olması gerekir. Diğer bir husus ise, bu hastanelerde doktorlara tıbbi sekreter verilmiyor. Bu durumda hekimin performansı tam kullanılamaz. Böyle bir durumda hekim zamanının çoğunu bilgisayar başında geçirmek zorunda kalıyor. Nitekim bu konularda doktorlardan yoğun şikâyetler gelmeye başladı. Hekimlerin verimli bir şekilde çalışabilmesi için mutlaka bir tıbbi sekreterle beraber çalışmaları gerekir” dedi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Basın Konseyı'nden Yeni Akit'e kınama

SONRAKİ HABER

Çocuğa istismarda bulunduğu öne sürülen 4 öğrenci tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...