16 Şubat 2017 11:46

Emek ve kadın düşmanlarına 'Hayır’ diyeceğiz

DİSK üyesi kadın işçiler, Ankara’da düzenledikleri açıklamada "Tek adam, tek parti rejimi anayasasına hayır” kampanyası başlattıklarını duyurdular.

Paylaş

DİSK Ankara Kadın Komisyonu 16 Nisan’da referanduma sunulacak Anayasa değişikliğine ilişkin dün basın toplantısı düzenledi. Komisyon adına konuşan taşeron işçisi Mehtap Şimşek, “AKP iktidarı döneminde işçi ve emekçilerin yüzyıllar süren mücadeleler sonucu elde ettikleri haklar bir torbaya konarak, gece yarıları toplanan meclisten geçirilerek, tek tek elinden alınmıştır. Artık ne iş güvencesi kalmış, ne tazminat hatta emeklilik bile hayal olmuştur” dedi.

Kadınların ise çıkarılan yasa ve uygulanan sosyal politikalar ile emek pazarından çekilmeye, eve hapsedilmeye mahkum edilmek istendiğini belirten Şimşek, “Kadınlar evde; çocukların, yaşlıların bakımını, evin mutfağın çekip çevrilmesini üstlenirken, iş yerlerinde; daha ucuz emek gücü olmalarının yanı sıra taciz, mobbing uygulamalarıyla yüz yüze gelmektedir. Kadına ve çocuklara uygulanan şiddet, cinayet ve istismar, yine iktidarın sosyal politikaları ve bu suçlara cezasızlık, faillerin korunup gözlenmesi nedeniyle özendirilmiş ve sonucunda ülke tarihinde görülmediği kadar artmıştır” diye konuştu. 

‘SAVAŞIN DA, İŞSİZLİĞİN DE FATURASINI KADINLAR ÖDÜYOR’

Şimşek, AKP’nin hem ülkede, hem de Ortadoğu’da izlediği savaş politikaları nedeniyle Türkiye’nin adeta annelerin gözyaşıyla yıkanan bir ülkü haline geldiğini söyledi. İşsizlik ve enflasyondaki artışa dikkat çeken Şimşek, ekonomideki kötü gidişat nedeniyle işyerlerinde ilk kapının önüne konulanların yine kadınlar olduğunu vurguladı. Eğitim başta olmak üzere hayatın her alanında cinsiyetçilik ve dinselleşmenin baş gösterdiğini belirten Şimşek, kırıntı halindeki laikliğin de tamamen ortadan kaldırılmak istendiğini dile getirdi. 

Şimşek, “İş cinayetlerinin, kadın-çocuk cinayetlerinin yaşanmadığı, hergün cenazelerin gelmediği, savaşın ve sömürünün olmadığı, bağımsız, laik, demokratik bir Türkiye için ‘Hayır’ diyoruz. DİSK Ankara Kadın Komisyonu olarak,  emek düşmanı, kadın düşmanı, çocuk düşmanı “tek adam, tek parti rejimi” anayasasına karşı, ‘emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz’ için, ‘Hayır’ kampanyası başlatarak kendi cephemizden, emek-kadın cephesinden “Dur” diyeceğiz, sesimizi yükselteceğiz” diye konuştu. 

TAŞDEMİR: ‘14 YILDIR KADIN VE EMEK DÜŞMANI’

Kadın işçilere destek veren HDP Van Milletvekili Dirayet Taşdemir de “AKP’nin 14 yıllık politikaları, kadın ve emek düşmanı politikalardır. AKP kendi politikasını şimdi Anayasal çerçeveye oturtmaya, fiili durumu Anayasal hale getirmeye çalışıyor” diyerek, referandumdan ‘Hayır’ çıkması için çalışacaklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

İnteraktif Sayfa: Anayasa değişikliği paketinin madde madde ayrıntılı değerlendirmesi...

ÖNCEKİ HABER

Ata ve Mızrak'ın davası yine ertelendi

SONRAKİ HABER

'Ayrıntı’lı 30 yıl sergisi: Kitaplara sığındık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa