16 Şubat 2017 09:00

Ferhat Encu: Bu zulüm düzeni ilelebet devam edemeyecek

Dün akşam tahliye edilen HDP Milletvekili Ferhat Encu Evrensel’e konuştu. Encu ‘AKP hedef haline getirdi, tutuklanmamızı istedi ve tutuklandık’ dedi.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla 4 Kasım’dan beri tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi. Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliyesinden sonra görüştüğümüz Encu, “Bizler hukuki gerekçelerle değil, AKP iktidarı böyle istedi diye tutuklandık. Sadece biz değil tüm muhalif kesimler hedef alındı. Ama bu baskı onları kurtarmayacak. Halk 16 Nisan’da güçlü bir cevap verecek, bu zulüm ilelebet devam edemeyecek” dedi.

HDP’lilerin yaptıkları muhalefet, yürüttükleri siyaset nedeniyle AKP’nin hedefi haline geldiğini belirten Encu, “Son bir buçuk yılda sokağa çıkma yasakları boyunca yapılan tahribatı, hukuk dışı uygulamaları, AKP’nin gerçek yüzünü deşifre ettik. Kamuoyuyla paylaştık, Meclis’teki tek gerçek muhalefet partisi olduğumuz için tutuklandık” dedi.

‘DELİL YOK, AKP İSTEDİ VE TUTUKLANDIK’

AKP’nin 15 Temmuz darbe girişimini birçok muhalif kesim gibi Kürtlerden de intikam alma fırsatına dönüştürdüğünü dile getiren Encu, “Ben de bu siyaset sonucunda tutuklandım. Baştan aşağı siyasi bir kararla tutuklandım. Dosyada yaptığımız konuşmalar, bodrumlarda katledilen sivil insanların cenazelerine katılmak, hatta ve hatta karakol yapımına karşı eylemde askerlerce öldürülen Medeni Yıldırım’ın anmasına katılmak, cenazesi günlerce sokak ortasında bekletilen Taybet Ana’nın durumunu dile getirmek, yasaklar sırasında sokağa çıkmak gibi gerekçeler var. Aşırı propaganda yapmışız ve belli ki örgüt üyeliğine terfi ettirmiş bizi savcılık” dedi. Dosyada hiçbir delil olmadığını, delilsiz, dayanaksız tutuklandıklarını söyleyen Encu, “Ben 2 dosyadan tutukluyudm. Biri de Roboskî. Roboskî Katliamını unutturmadığımız için, Cizre ve Silopi’de yaşananlara karşı aldığımız tutumun intikamını aldılar akıllarınca. Beytüşşebap’ta top atışlarıyla 4 sivil insan yaşamını yitirdi. Onları defnetmemiz, Beytüşşebap halkının cenazeleri almak için barikatı geçmesi gibi şeyler bile propaganda sayılmış. AKP hedef haline getirdi, tutuklanmamızı istedi ve tutuklandık” şeklinde konuştu.

‘UMARIM BEYTÜŞŞEBAP KAYMAKAMI ADİL YARGILANIR’

Söz Beytüşşebap’tan açılınca, daha önce birçok kez polemik yaşadıkları Beytüşşebap Eski Kaymakamı Kadir Güntepe’nin ‘FETÖ üyeliği’ gerekçesiyle tutuklandığını hatırlattığımız Encu, “Beytüşşebap kaymakamı bizlere hakaret ederken cumhurbaşkanı, AKP’li belediye başkanları ve medya kahraman ilan etmişti. O zaman yetkilerinin dışına çıkan kaymakam ‘örnek kişilik’, ‘vatan evladı’ olarak sunuluyordu. O zaman onu pohpohlayanlar şimdi susuyor” dedi. Beytüşşebap kaymakamının, şahsına yönelik düşmanca tutumuna rağmen kendisinin kaymakam için adalet dilediğini söyleyen Encu, “Umarım onun için adil bir yargılama söz konusu olur. Biz yaşadıklarımızdan, bize yönelik uygulamalardan çok iyi biliyoruz; Bu ülkede yargı, hukuka değil, tamamen iktidara bağlı. Savcılar iktidarın siyasi kararlarının dışına çıkamıyor ne yazık ki. Çünkü onlar da korkuyorlar. Her an bir örgütün üyesi sayılıp içeri atılabilirler” dedi.

Sokağa çıkma yasakları sırasında çok ciddi hukuksuzluklar, insan hakkı ihlalleri yaşandığını dile getiren Encu, “Biz o zaman buna itiraz ediyorduk. Her platformda dile getiriyorduk. Siyasi iktidar ise bizi suçluyordu. 15 Temmuz’dan sonra Şırnak genelinde görev yapan, o operasyonu yönetenler tutuklandı. Şimdi suçu onlara yıkıp kendilerini ak kaşık göstermeye çalışıyorlar. Ama hayır, siyasi iktidarla birlikteydiler o zaman. Ayrı düşünce onları terörist ilan ettiler. Şırnak’ı yerle bir ederken ‘kahraman vatan evladı’ydılar, şimdi terörist ilan edilip tutuklandılar. Ben askerlerin linç girişimine maruz kaldığımda Meclis Başkanı ‘Kolluk kuvvetleri terörle mücadele ediyor’ diyordu” dedi.

‘2 AYDAN FAZLA TECRİTTE KALDIK’

Tutuklu kaldığı süre boyunca herhangi bir fiziki kötü muameleye maruz kalmadığını ancak 2 ayı aşkın süre tecritte kaldığını söyleyen Encu, “Tecritte tutulmamız da cezaevi yönetimiyle ilgili, onların inisiyatifinde bir şey değildi. Tutuklanmamız gibi, tecritte tutulmamız da iktidarın kararıydı. Bir de OHAL’den kaynaklı çeşitli kısıtlamalar vardı” dedi.

‘HDP SİYASET YAPMASIN İSTİYORLAR’

HDP’nin eş başkanlarıyla birlikte 11 milletvekilinin hâlâ cezaevinde olduğunu belirten Encu, “Tahliye olduğuma sevinemiyorum. Hiçbir suçları olmadığı halde içerideler. Tek suçları etkili bir muhalefet yürütmek, halkın yanında olmak. Referandum sürecinde HDP’nin etkisiz kılınmasını istiyorlar. Partimize yönelik operasyonlar aralıksız devam ediyor. AKP böyle bir dönemde Sayın Demirtaş gibi bir siyasi gücün dışarıda olmasını istemedi. İlk duruşmanın referandum sonrasına atılması bile tek başına bu siyasetin bir ürünü. Selahattin Demirtaş’ın sadece Kürtler değil, tüm Türkiye üzerinde ciddi bir etkisi var. Bu nedenle referandum sonrasına kadar içeride tutmak istiyorlar. HDP konuşmasın, siyaset yapmasın istiyorlar” dedi.

‘HALKIMIZ 16 NİSAN’DA GÜÇLÜ BİR CEVAP VERECEK’

Siyasi iktidarın sadece HDP’yi hedef almadığını, akademisyenlerde, gazetecilere muhalif herkesi susturmak istediğini söyleyen Encu, “Ama bu baskı ve şiddet onları kurtarmayacak. Yaptıkları yıkım, tahribat, şiddet, baskı zulüm düzenine halkımız 16 Nisan’da güçlü biçimde cevap verecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu zulüm, bu baskı ilelebet devam edemeyecektir. Her zulmün bir sonu vardır ve bu zulmün sonu da gelmektedir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Selahattin Aslan gözaltında

SONRAKİ HABER

Babek Zencani paraları vermeden idam edilmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa