16 Şubat 2017 06:36

ABD özel kuvvetlerinin bulunduğu ülkelerin haritası

ABD ordusuna bağlı özel kuvvetler 2016 yılı itibariyle 138 ülkede faaliyet yürütüyor.

Paylaş

ABD ordusuna bağlı özel kuvvetlerin faaliyet yürüttüğü ülkelerin sayısı, Barack Obama’nın 8 yıllık başkanlığının son yılı olan 2016'da, en yüksek seviyeye ulaştı.

The Nation'dan Nick Turse'ün haberine göre, Arnavutluk'tan Uruguay'a, Cezayir'den Özbekistan'a kadar 138 ülkede, Navy SEALs ve Yeşil Bereliler de dahil Amerikan Özel Kuvvetleri faaliyet yürütüyor.

Haberde, ABD'nin 2016 yılında Hong Kong'a ve Çin'in etrafındaki ülkelere özel bilikler gönderdiği belirtildi. Bu ülkeler arasında Tayvan, Moğolistan, Kazakistan, Tacikistan, Afganistan, Nepal, Hindistan, Laos, Filipinler, Güney Kore ve Japonya da bulunuyor.

ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı, bu 138 ülkeden 129'unun ismini verirken ismi açıklanmayan ülkelerden 3'ünün Suriye, Yemen ve Somali olduğu açık kaynaklarca ifade ediliyor. İran, Kuzey Kore, Pakistan ve Rusya ise ismi gizli tutulan ülkeler. ABD Özel Operasyonlar Komutanlığı (SOCOM) Sözcüsü Ken McGraw, "Neredeyse tüm özel kuvvetler konuşlanmaları gizlidir" ifadesini kullandı.

Özel birliklerin yüzde 55.29'unun Genişletilmiş Ortadoğu bölgesinde konuşlandığı söyleniyor. Afrika'daki ABD askeri varlığı ise son 10 yılda devasa boyutlara ulaşmış durumda. (DIŞ HABERLER)

(138 ülkeden 129'unun ismi açıklandı (mavi işaretliler) ismi açıklanmayan ülkelerden 3'ü ise Suriye, Yemen ve Somali (kırmızı işaretliler)

ÖNCEKİ HABER

Sur'da acele kamulaştırmaya iptal başvurusu reddedildi

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...