16 Şubat 2017 06:23

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’e 25 yıla kadar hapis istemi

Geçtiğimiz günlerde tutuklanan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen hakkında 11 yıldan, 25 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Paylaş

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) 2014 yılı Ekim ayında IŞİD saldırısı altındaki Kobanê için yaptığı çağrıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 31 Ocak’ta Diyarbakır’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulan HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen hakkında 11 yıldan 25,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen 64 sayfalık iddianamede Bilgen, “örgüt üyesi olmak”, “Suç işlemeye alenen tahrik etme” ve “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma” iddiaları ile suçlanıyor.

Savcı iddianamede, PKK yöneticilerinin yaptığı açıklama ve çağrılar üzerine HDP’nin karar organı olan MYK’de yapılan görüşme ve alınan kararlar üzerine partinin kurumsal Twitter hesabı üzerinden halkın sokağa dökülmesi yönünde paylaşımlarda bulunduğunu iddia etti.

Savcı, HDP Eş Genel Başkanları ve MYK üyeleri dahil tüm HDP’li yöneticilerinin IŞİD’in Kobanê’ye saldırmasını bahane ederek halkı silahlı isyana tahrik ve teşvik ettiğini öne sürdü.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın çağrının yapıldığı toplantıya MYK üyesi olarak katılan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP’li vekiller Gülser Yıldırım, Meral Danış Beştaş, Altan Tan ve Hüda Kaya hakkında yasama dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezleke düzenleyerek meclise gönderdiği hatırlatıldı. Savcı, MYK üyesi olan milletvekilleri hakkında çok sayıda şikayet yapılması üzerine bir önceki fezlekeye eklenmek üzere yeni bir fezleke hazırlandığını belirtti.

BİLGEN’İN AÇIKLAMALARI ‘ÖRGÜT ÜYELİĞİ’ GEREKÇESİ

Bilgen’in soruşturma kapsamında ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan çağrı kâğıdının Meclis’teki sekreterine tebliğ edildiğini belirten savcı, bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Bilgen hakkında gözaltı kararı verdiğini kaydetti.

Savcı, Bilgen’in söylem ve eylemleri, bulunduğu konum, toplumun geniş halk kitlelerini PKK’nin emir ve talimatları doğrultusunda kabiliyeti dikkate alındığında eylemlerinin bir bütün olarak “örgüt üyeliği” suçunun unsurlarını oluşturduğunu iddia etti. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

3 ilde 737 yerleşim yeriyle ulaşım kesildi

SONRAKİ HABER

İngiltere emekçilerinden akademisyenlere dayanışma mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa