16 Şubat 2017 00:35

Zamanın ruhu Ev’vel Zaman’da

Funda Eryiğit, Esme Madra ve Bedir Bedir’in rol aldığı ve gerçek bir hikayeden uyarlama olan Ev’vel Zaman, mart sonuna kadar Taşra Kabarede oynanacak.

Paylaş

Başak GÜNSEVER

Funda Eryiğit, Esme Madra ve Bedir Bedir’in rol aldığı Ev’vel Zaman gerçek bir hikayeden uyarlama. Hep başkalarının başına gelen o yıkım sizin de başınıza gelirse ne yaparsınız? Bahçedeki dut ağacının hesabını kimden sorarsınız? Oyun, mart sonuna kadar Taşra Kabarede izlenebilir.

Gülce Uğurlu’nun yazıp yönettiği Ev’vel Zaman adlı oyun, Türkiye’de binlerce insanın başından geçen, çoğunun mağdur olmasına yol açmış bir olayı anlatıyor. Hikayenin ilgi çekici yanı; Uğurlu’nun kendi deneyimlediği bir olayı tiyatroya uyarlaması. İstanbul Pendik’te geçtiğini anladığımız hikayede, orta sınıf bir aileye mensup İlkin ve Veda adlı iki kız kardeşin anneannelerinden kalan evlerinin kentsel dönüşüme kurban gitmesi ve bu olay özelinde insanların arzu etmedikleri, hiç rıza göstermedikleri bir sonuca mecbur kılınarak anılarından, köklerinden koparılması işleniyor. İki kadının çocukluk arkadaşları Erdem ise, flashbacklerle ve dış ses olarak hikayeye ışık tutarken, oynadığı karakterle körü körüne müteahhitleşen zihniyeti gözler öne seriyor.

KÖKSÜZ KALMANIN HAYAL KIRIKLIĞI

Oyun sonrası konuşma fırsatı bulduğum Funda Eryiğit ve Bedir Bedir, oyuna hazırlık için kentsel dönüşüm mağdurları ile görüşmeler yaptıklarını anlattı. Oyunda, olası deprem nedeniyle ülke genelinde başlatılan dönüşüm süreci, pratik itibariyle insanların ihtiyacını karşılamaktansa onları anısız, bahçesiz, ağaçsız, manzarasız ve köksüz bırakarak yenilik yerine bir hayal kırıklığına sürükleyen bir süreç olarak betimleniyor. Diyaloglarda geçen diğer önemli ayrıntı, antika-modern arası çekişmeler... 

Büyük kardeşin eşyalara verdiği değerin ölçütü onun “zaman”la kazandığı değer iken, kenti modern bir merkez-çevre retoriğinde ele alan ve şimdinin merkezinde yaşamayı arzulayan küçük kardeş ise hep eskilerden kurtulmaya çalışıyor. Bu noktada anneanneden kalma “mekan” hep bu eksende “yenilensin-yenilenmesin, verilsin-verilmesin” çelişkileriyle bir eskilere uzanıyor, bir bu günlerin tartışma konusu olarak irdeleniyor. Oyun, bu sezon şubat ve mart ayı boyunca Taşra Kabarede izlenebilir.

GENÇ KUŞAK YÜKSEK PERFORMANS 

İKSV Sahnenin ardından Kadıköy’deki Taşra Kabarede sahnelenen Ev’vel Zaman’ın kadrosunda önemli oyuncular bulunuyor. Son zamanlarda sinema dünyasında çalkantılara sebep olmuş Yeşim Ustaoğlu’nun son filmi Tereddüt’ün Başrol Oyuncusu Funda Eryiğit, sahnede de muazzam bir performans sergiliyor. 

TEK DEKOR ETKİLİ KULLANIM

Oyunun dekoru muazzam sadelikte, bir o kadar da karmaşık. Yaklaşık 95 derecelik bir açıya sahip iki yüzeyi bulunan tahta parçaları, oyunun tek dekoru olmasına rağmen, oyun boyunca o tahtaları onlarca kez toplayıp dizen, yeniden bozan oyuncular dekoru sahnede anbean bizzat kendileri yaratıyor! 90 dakika süren oyun boyunca üst düzey bir fiziksel performansa da tanıklık etmiş olmanın verdiği şaşkınlıkla, perde kapandığında oyuncular yerine siz kendinizi yorgun hissediyorsunuz! Tabii oyunun verdiği keyif ve doluluk duygusu da muazzam bir doyum yaratıyor.

İZLEYİCİYİ OYUNUN İÇİNE ÇEKEN SESLER

Oyundaki ses tasarımı da oldukça dikkat çekici. Aralarda çalan dijital müzikler, dekorla da birleşince oldukça soyut bir düzleme çekiyor izleyiciyi. Tüm reji oldukça profesyonel ve özverili çalışarak ortaya uyumlu ve oldukça başarılı bir iş çıkarıyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Cimbom’da Tudor devri başlıyor

SONRAKİ HABER

Fransa’da polise isyan, hükümetin paçalarını tutuşturdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...