15 Şubat 2017 18:38

Koçak: Emeğin bilimini yapmak yaşadığımız toplum için önemli

Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin (KODA) bu haftaki dersinde 'Emeğin Bilimini Yapmak: Emek İçin Bilim Yapmak' konusu tartışıldı.

Paylaş

Kocaeli Üniversitesinden (KOÜ) ihraç edilen 19 akademisyen tarafından kurulan Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin (KODA) bu haftaki dersinde Doç. Dr. Hakan Koçak, “Emeğin Bilimini Yapmak: Emek İçin Bilim Yapmak” başlıklı dersi anlattı. 

KODA, derslerine devam ediyor. Bu hafta 14'üncüsü Eğitim-Sen Kocaeli Şube binasında yapılan derse Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan da katıldı. 

Koçak’ın sunumunun ardından söz alan Gürkan, “Emeğin bilimini konuşurken, emeğin siyasetini konuşmadan olmuyor. AKP bir dini muhafazakârlık örtüsü ile yapmaya çalıştığı liberal sömürü düzenini örtüyor, bizim o örtüyü biraz kaldırıp sömürü alanındaki o cehennemi sınıfa gösterebilmek, bu cehennemden aynı zamanda çıkışın da yolunu gösterebilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

‘GÖRÜNENİN ALTINDAKİ GÖRÜNMEYENİ ORTAYA ÇIKARMALIYIZ’

14’üncü dersi anlatan Doç. Dr. Hakan Koçak, emeğin örgütsel olarak zayıflatıldığını ifade etti. Üniversitelerin emeğin bilimini yapmaktan ziyade iyi bir işletme yöneticisi, iyi bir insan kaynakları uzmanı yetiştirmek gibi dertleri olduğunun altını çizen Koçak, “Ana akım iktisat, Adam Smith’ten hemen sonrasında emeği görünmez kılmaya başladı. Oysa biz gerçek bir bilimsellik için görünenin altındaki görünmeyeni ortaya çıkarmalıyız. Evet, sendikalar zayıflıyor, emeğin gücü kaybedildiği görülse de çatışmalar oldukça emek alanında fokurdamaları daha çok göreceğiz” dedi. Görünür olanın altında çok sayıda hareketin olduğunu ifade eden Koçak, “Sendikalı olmayan emekçilerin de çok sayıda eylemi oluyor. Örneğin 2015’te yıl içinde 900’ün üzerinde irili ufaklı işçi eylemi olmuş. Metal Fırtına’da bu yıl içerisinde olmuştu. Görünür olanın altında çeşitli hareketler var. Mesela Metal Fırtına öngörülemez görünüyordu ama işçiler ayaklandı. Derinden baktığımızda çok güçlü şeyler görebiliriz” şeklinde konuştu. 

“Evlerde kadınların da görünmeyen emeği de var” diyen Koçak, “Emeğin bilimini yapmak, yaşadığımız toplumsal yaşam içinde önemli noktada. Emek için bilim yapmak ahlaki bir tercihin ötesinde o yüzden. Tarafsızlık değil, tam tersi bir durum var. Objektif olarak emeğin yanında durma gerekliliği var, emek için bilim bu şekilde olmalı. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünün akademik formasyon kazandırmaktan ziyade bir yüksekokul gibi işlevi var” ifadelerini kullandı. 

‘EMEĞİN BİLİMİ İLE SİYASETİNİ PARALEL ELE ALMALIYIZ’

Dersin ardından soru cevap bölümünde söz alan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise, güncel değerlendirmelerde bulundu. “Emeğin bilimini konuşurken, emeğin siyasetini konuşmadan olmuyor” diyen Gürkan, güncele de bağlayarak değerlendirmelerde bulundu. Siyasetin yeniden dizayn edildiğini aktaran Gürkan, “Bugün önümüze konan, sokakta bir baskının ve terörün eşiğinde gündeme getirilen bir anayasa değişikliği söz konusu. Bu salt bir AKP’nin düzenlemesi, Erdoğan’ın da sadece bir diktatörlük emelleriyle açıklayacağımız bir düzenleme değil. Esas olarak 12 Eylül’ün eksik bıraktığı şey tamamlanmak istiyor, siyaset yeniden dizayn ediliyor. İşte tam da burada, işçi sınıfının siyasette söz sahibi olmaması dolayısıyla işçi sınıfı kendi kalesine gol yiyor. Bu açıdan emeğin bilimi ile siyasetini paralel olarak ele almak gerekiyor” dedi. 

İşin iktisadi yanının görmezden gelinemeyeceğini belirten Gürkan, “Mahallelerde, okullarda, sokakta referandum için hayırı örgütlerken, fabrikalarda da bunu böyle ele almak gerek. İşin iktisadi yanını görmezden gelmemeliyiz. AKP bir dini muhafazakârlık örtüsü ile yapmaya çalıştığı liberal sömürü düzenini örtüyor, bizim o örtüyü biraz kaldırıp sömürü alanındaki o cehennemi sınıfa gösterebilmek, bu cehennemden aynı zamanda çıkışın da yolunu gösterebilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

KODA’da bir sonraki ders ise 22 Şubat’ta Prof. Dr. Nilay Etiler’in “Toplumsal Cinsiyet Açısından Kadınlarda Fiziksel Aktivite” başlıklı konusu olacak. (Kocaeli/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Vergi indirimini içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

SONRAKİ HABER

Fikri Işık, ABD Savunma Bakanı'yla görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa