15 Şubat 2017 12:48

Kadın çalışmalarından hocaları için açıklama

Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Öğrencileri ve Mezunları Dayanışma Grubu KHK ile ihraç edilen hocaları için dayanışma çağrı yaptı.

Paylaş

Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Öğrencileri ve Mezunları Dayanışma Grubu  yazılı açıklama yaparak, “Hocalarımızın hukuk dışı ve haksız bir şekilde akademiden uzaklaştırılmalarını kabul etmiyoruz” dedi.

Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Programı’nda 1996 yılından beri lisansüstü eğitim veriliyor, yirmi yıldan fazladır feminist bilgi üretimine, düşünce ve eyleme biçimlerine katkıda bulunuluyordu. Ancak yayınlanan KHK'lerle Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Funda Şenol Cantek, Prof. Dr. Betül Yarar ise 672 sayılı KHK ile ihraç edilirken,  Prof. Dr. Alev Özkazanç ve Prof. Dr. Gülay Toksöz ise yaşanan sürece tepki göstererek emekli oldu. Akademik özgürlüğün, özgür düşüncenin savunulması için 10 Şubat’ta Cebeci Kampüsü'nde yapılan eylemde  Kadın Çalışmaları öğrencisi Maryam Ostadi darbedildi, Doç. Dr. Emel Memiş gözaltına alındı.  

Yaşananlara tepki gösteren Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Öğrencileri ve Mezunları Dayanışma Grubu yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, “Kamu görevlisi birçok Kadın Çalışmaları öğrencisi ve mezunu, tıpkı hocalarımız gibi yalnızca barışı, demokrasiyi ve eşitliği savunduğu için tamamen hukuk dışı bir biçimde işlerinden edildiler. Aslında bu yaşananlar, Rektör Erkan İbiş’in yöneticiliği ile başlayan bir süreç. Bu süreçte barışı ve şiddetsizliği savunan hocalarımız suçlu ilan edilip ceza ve soruşturmalara maruz bırakıldılar” denildi. 

'HEDEF GÖSTERİLDİK'

Açıklamada,  toplumsal cinsiyet alanında yapılan çalışmaların  Akit, Vahdet gazetelerce hedef haline getirildiğine dikkat çekilerek, “Çalışmalarımız ‘sapıklık’ suçlamasıyla tetikçi gazetelerce hedef gösterilirken, yönetimin tavrı seyirci kalmak ve başvuran yüzlerce öğrenciye rağmen kontenjanları kısıtlamak oldu. Yaşam alanlarımızı sürekli daraltmaya çalışan Erkan İbiş, öğrendik ki ihraçlardan da sorumlu. Yaşanan tüm bu hukuksuzlukların sorumlusu olan Erkan İbiş’i istifaya davet ediyoruz” diye belirtildi. KHK’ler; ihraçlar ve zorunlu emeklilikler, açılmayacak dersler, danışmansız kalan öğrenciler, bitirilmesi engellenen tezler, yöneticisiz kalan bir anabilim dalı anlamına geldiği ifade edilen açıklamada, “Eşit ve özgür bir dünya hayalinin, bu hayale koşan düşüncenin zapturapt altına alınmaya çalışılması demek. Gözaltıların, baskı ve şiddetin, korkunun ve acının; barışı, yaşamın güçlerini ve güzelliklerini elimizden almaya çalışması demek. KHK’ler; işsizlik, güvencesizlik, kamusal tüm haklardan soyunmuş bir hayata mâhkûm edilmek demek” diye kaydedildi. 

'GÜZELLİĞİMİZ YOK OLMAYACAK'

Grup açıklamasında, “ Kadın Çalışmaları Programı’nda buluştuk. Birbirine bu kadar benzemez, bu kadar çeşitli bir grup öğrenci olarak ancak feminist düşünce ve bilginin zenginliğiyle bir araya gelebilirdik. Bizler bu bölümde hiyerarşisiz yan yana durmayı, birlikte üretmeyi ve dayanışmayı deneyimledik. Ne olursa olsun bu zenginliğimizi ve güzelliğimizi yok edemeyecekler” diye çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.  Açıklamada, akademisyenler geri dönene kadar öğrencilerin hocaları için mücadele edileceği belirtilerek, “Türkiye’de feminizmle bir şekilde yolu kesişen akademisyenler, aktivistler, emekçiler, sanatçılar ve daha sayamadığımız kadar çok farklı gruptan insanı bir araya getiren, birlikte üretmeye teşvik eden Kadın Çalışmaları Programı sanmayın ki belirli bir mekâna ihtiyaç duyar! Kadın Çalışmaları Programı öğrencisi olmak yalnızca akademik bir alanda üretmek değil; gündelik yaşam deneyimlerinin, sokağın ve hayatın bilgisini de üretmek ve oradan öğrenmek demek. Bilgi bulaşır, hayat bulaşır, bizler her yerdeyiz! Anabilim Dalı başkanımız Funda Şenol Cantek’in dediği gibi, ‘Akademi bizimle birlikte sokağa yayıldı. Bu da onlara dert olsun’” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

(Fotoğraf: Arşiv)

 {{307631}}

 {{308278}}

{{308037}}
 

ÖNCEKİ HABER

Mersin’de gözaltındaki Gazeteci Keser serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

AKP, satacak kurum arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...