15 Şubat 2017 12:19

Zarokistan Türkçe kreşe dönüştürüldü

Diyarbakır'ın Kayapınar Belediyesinde Zarokistan Xalxalok’taki tüm çalışanlar kayyım tarafından uzaklaştırıldı. Kreşte eğitim dili Türkçe olacak.

Paylaş

Diyarbakır'ın Kayapınar Belediyesinde DBP döneminde açılan ve ana dilde eğitimin verildiği Zarokistan Xalxalok’taki tüm çalışanlar kayyım tarafından uzaklaştırıldı. Bunun üzerine ailelerin çocuklarını göndermediği kreşte eğitim dilinin artık Türkçe olacağı öğrenildi.

Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Aydın’ın tutuklanmasının hemen ardından 8 Aralık 2016’da yerine kayyım atanmıştı. Göreve gelen Kayapınar Kaymakamı Mustafa Kılıç, belediyeye bağlı kreşlerde çalışan eğitmenlerin tamamını işten çıkardı.

VELİLER ÇOCUKLARINI GÖNDERMİYOR

Kayyım, ana dilde kreş eğitiminin verildiği Zarokistan Xalxalok’da çalışan 14 öğretmen, 2 idareci ve 2 mutfak görevlisinin işine son verdi. Zarokistan Xalxalok’un inşaat aşamasından bugüne kadar emek verdiklerini, her aşamasında çalıştıklarını söyleyen öğretmenler, bundan sonra da haklarını geri kazanmak için emek vereceklerini vurguladı. Öğretmenlerin işten çıkarılmasının ardından tüm veliler öğrencilerinin kayıtlarını sildirdi.

Eğitimcilerin uzaklaştırılmasının ardından Zarokistan Xalxalok Türkçe eğitim veren kreşe dönüştürüldü. Yetkililerden alınan bilgiye göre Milli Eğitim Müdürlüğünden atanan öğretmenlerin çalıştırılacağı ve milli eğitim müfredatının uygulanacağı kreşte, eğitim dilinin Türkçe olacağı öğrenildi.

120 ÇOCUK EĞİTİM GÖRÜYORDU

Kayapınar Belediyesine bağlı Zarokistan Xalxalok’ta okul öncesi düzeydeki 120 çocuk eğitim görüyordu. 6 sınıfın bulunduğu okulda her sınıfta 20 çocuk eğitim alıyordu. Sınıfların 5’inde Kürtçenin Kurmancî lehçesinde eğitim verilirken, bir sınıfta ise Kirmanckî lehçesiyle eğitim veriliyordu. İlginin oldukça yoğun olduğu okulda yaşları 3 ila 5 arasındaki çocuklar eğitim alıyordu. Ekoloji, tarih, müzik, İngilizce gibi atölyelerin yanında Cegerxwîn, Melayê Cizîrî gibi Kürt aydınlarını tanıyorlardı. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da, hastanenin temizlik cihazlarına haciz

SONRAKİ HABER

Zırhlı araçlar tarafından ezilen çocuklar Soylu'ya soruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...