13 Haziran 2012 11:33

Sermayeye teşvikte sınır yok

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, fikirden pazara kadar teknogirişimcilerin projelerini destekleyeceklerini açıklayarak, “Bu kapsamda prototipini geliştirdiği fikrini, ürüne dönüştürmek isteyen teknogirişimcilere, TÜBİTAK üzerinden 550 bin TL hibe desteği vereceğiz” dedi. Yeni teşvik sisteminin yasalaşmasında

Sermayeye teşvikte sınır yok
Paylaş

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, fikirden pazara kadar teknogirişimcilerin projelerini destekleyeceklerini açıklayarak, “Bu kapsamda prototipini geliştirdiği fikrini, ürüne dönüştürmek isteyen teknogirişimcilere, TÜBİTAK üzerinden 550 bin TL hibe desteği vereceğiz” dedi. Yeni teşvik sisteminin yasalaşmasından sonra hükümet sermayeye yeni teşvikler de getiriyor. Son açıklama ise teknolojik ürünlerin üretiminde sermayedarlara hem hibe hem de vergi muafiyetini gündeme getirdi.
Ergün, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından düzenlenen “10. Teknoloji Ödülleri” töreninin açılışında yaptığı konuşmada, “Teknolojide bazı konulara geç kaldığımızı düşünebiliriz, hayıflanabiliriz de ama biz, teknoloji tabanı, geçmişi olmayan bir millet, bir ülke değiliz. Bir teknoloji geçmişimiz var. Onun için gelecek odaklı yaşıyoruz tabiki ama geçmişi ve bugüne yok sayarak değil” ifadelerini kullandı.

550 BİN TL HİBE

Ergün, Türkiye’de girişimciliğin desteklenmesi konusunda bakanlık olarak, “Teknogirişim Sermayesi Desteği” programı başlattıklarını söyledi. Bu programın dört aşamalı olduğunu ve ilk iki aşamada girişimcilerin “ticarileşebilir” olarak gördükleri projeleri için şirket kurduklarında 100 bin TL hibe desteği verdiklerini belirten Ergün, üçüncü aşamayı ise TÜBİTAK ile başlattıklarını açıklayarak, şöyle devam etti:
“Özellikle yüksek öğrenim görmüş gençler, doktora, yüksek lisans öğrencileri ve genç akademisyenler, fikir safhasından pazara kadar desteklenmesi gerekiyor. Pazarda da destek mekanizmaları ayrıca yürüyecek. Bu Teknogirişim Sermayesi Desteği’nde birinci aşama fikrin seçilmesi, ikinci aşama şirketin kurulması ve başlangıç sermayesi verilmesi, ön prototiplerin ortaya çıkması.. Üçüncü aşamada teknogirişicilere, prototip oluşturma ve bunu ticarileştirme safhasına getiriyoruz. Orada da 550 bin TL destek... 500 bin artı genel giderler 550 bin TL ve bu da hibe şeklinde bir destek. Teknogirişimin birinci, ikinci safhasını bakanlık üzerinden yürütüyoruz. Bu safhayı TÜBİTAK üzerinden yürüteceğiz. Bu firmalar, 500 bin TL’lik desteğe de TÜBİTAK üzerinden ulaşmış olacaklar. Hemen onun programını başlatıyoruz.”
(Ankara/ANKA)


5 YIL VERGİ MUAFİYETİ GETİRİLİYOR

Bir de dördüncü safha olduğunu söyleyen Ergün, “Pazarda bunlara kim ortak olacak. Risk sermayesi şirketleri, yeni fonlar, bu teknoloji firmalarına yatırım yapanlar... Bizim ülkemizde, bu coğrafyada bu tam gelişmemişti, şimdi onu da bu coğrafyada değiştiriyoruz. Şu anda parlamentoda bir yasa tasarısı da bununla ilgili görüşülüyor. Muhtemelen bugün bu yasa da bitmiş olacak. Onun içerisinde de venture kapital şirketlerinin yatırım yapması ve bunun için fonlar oluşturulması teşvik ediliyor. Bu fonlara katılanlar ve teknoloji firmalarına yatırım yapanlar, fonlara yatırdıkları parayı başka gelirlerinden indirebilecekler ve o teknoloji firmalarından elde ettikleri karı, bu kar ne kadar yüksek olursa olsun, 5 yıl süreyle vergi muafiyetine sahip olacaklar. Bu da yeni teknoloji firmaları için önemli bir finans kaynağı haline gelecek. Biz de böylece genç kuşaklarımızı, teknoloji odaklı çalışma yapanları teşvik etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Direnişin 42. yılında işçilerle dayanışma

SONRAKİ HABER

Hasan Cemal’den Ayşenur Arslan mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...