15 Şubat 2017 10:56

ODTÜ’de akademik kıyımın sorumlularına istifa çağrısı

ODTÜ’lü öğrenci ve akademisyenler aylardır birçok üniversitede süren ihraçlara ilişkin açıklama yaparak ihraçlarda sorumlu olanları istifaya çağırdı.

Paylaş

ODTÜ’lü akademisyen ve öğrenciler, son kararnameyle birlikte üniversitelerde ders işlenemez hale getiren ihraçlara tepki göstererek, “Yaşanan mağduriyetleri hızla telafi edecek idari düzenlemeler en kısa süre içinde yapılmalı; buna neden olan sorumlular istifa etmeli ve hesap vermelidir” dediler.

ODTÜ’lü öğrenci ve akademisyenler aylardır birçok üniversitede süren ihraçlara ilişkin açıklama yaptı. Rektörlük binası önünde yapılan açıklamayı okuyan Mesut Muyan, Türkiye akademi tarihinin en büyük kıyımlarından birinin yaşandığını söyledi. Olağanüstü hal ilanından bu yana yayınlanan kanun hükmünde kararnamelerle, yüzlerce değerli bilim insanının sorgusuz sualsiz üniversitelerinden ve öğrencilerinden kopartıldığını belirten Muyan, ülkenin nice zorluklarla bugünlere getirilen köklü yüksek öğretim kurumlarının yerle bir edildiğini ifade etti. Bu süreçte çeşitli üniversitelerde görev yapan pek çok ODTÜ mezunu ve öğrencisinin de işlerini kaybettiğini kaydeden Muyan, “meslektaşlarına kefil olan akademisyenlerin, hocalarını sevgiyle sahiplenen öğrencilerin ve mezunların bu uygulamalara karşı çığlıkları duyulmamakta, şiddetle susturulmak istenmektedir. Son yayınlanan kanun hükmünde kararnameler, yaşananların keyfiliğini ve haksızlığını öylesine gözler önüne sermiştir ki, rektörler ve dekanlar sorumluluğu hükümete, YÖK ise üniversitelere atmaya çalışmaktadır” dedi.

‘GENÇLERİN GELECEK BEKLENTİSİ YOK EDİLİYOR’

Bu karmaşa içinde ülkenin geleceğinin karartıldığını, toplumsal gelişme için yaşamsal öneme sahip bilimsel bilgi üretimi ve nitelikli insan gücü yetiştirilmesi süreçlerinin onulmaz yaralar aldığını ifade eden Muyan, hocaları insan hakkı ihlalleriyle karşı karşıya bırakan bu sürecin ülkenin köklü akademik birikimini ve gençlerinin gelecek beklentilerini de yok ettiğini söyledi. Kamu vicdanını derinden yaralayan bu kıyımlara derhal son verilmesi gerektiğini belirten Muyan, “Yaşanan mağduriyetleri hızla telafi edecek idari düzenlemeler en kısa süre içinde yapılmalı; buna neden olan sorumlular istifa etmeli ve hesap vermelidir. Akademisyenliğin gerektirdiği kamusal sorumluluğu taşıyan ve bu nedenle bedel ödemek zorunda bırakılan meslektaşlarımızın, hocalarımızın yanındayız; onurlu mücadelelerine destek veriyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kardeşi gözaltına alınan kadına ölüm tehdidi iddiası

SONRAKİ HABER

Atalay Filiz ilk kez hakim karşısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...