15 Şubat 2017 08:48

Almanya’da Diyanet imamlarına ‘ajanlık operasyonu’

Almanya’da polis tarafından, ajanlık yaptığı ortaya çıkan Diyanet imamlarına yönelik operasyon düzenlendi.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’da 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesinde görev yapan imamların, başta Gülen Cemaati üyeleri olmak üzere muhalifler hakkında bilgi toplayarak Ankara’ya ilettiği skandalı giderek büyüyor. Özellikle eyalet hükümetlerinin imamların ajan olarak kullanılmasına tepki göstererek DİTİB ile işbirliğini askıya almasından sonra, Federal Savcılığın isteği üzerine imamların evlerine polis tarafından baskınlar düzenlendi.

Yapılan bir suç duyurusu kapsamında Kuzey Ren Vestfalya ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde imamların evlerine yapılan baskınlarda, muhalifler hakkında toplanan bilgiler arandı.

Ajanların yabancı bir devlet adına Almanya’da ajanlık yapmasının suç olduğundan hareket eden savcılık, Federal Emniyet Müdürlüğü’nde bağlı ekiplere emir vererek, şüpheli imamların evlerine baskın yapılmasını istedi.

Alman basınında yer alan haberlerde operasyon yapılan imamların Gülen Cemaati hakkında topladığı bilgileri Köln Başkonsolosluğu’na iletti ileri sürüldü.

13 İMAMIN AJANLIK YAPTIĞI TESPİT EDİLDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan bir genelgede imamlardan bulundukları yerlerde cemaat ve muhalifler hakkında ajanlık yapmasını istemişti. Almanya içistihbarat örgütünün yaptığı çalışmaların ardından sadece Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 13 imamın ajanlık yaptığını saptarken, bu imamların 33 kişi ve 11 eğitim kurumu hakkında topladıkları bilgileri Diyanete ilettiği belirtiliyor.

Bir süre önce Düseldorf’ta Eyalet Parlamentosu İçişleri Komisyonu’na bilgi veren Kuzey Ren Vestfalya Eyalet İstihbarat Örgütü Başkanı Burkhard Freier bu bilgileri doğrulamıştı.

İstihbarat örgütler ayrıca imamların Rheinland-Pfalz eyaletinde üç camide cemaat üyeleri hakkında bilgilerin Diyanet’e iletildiğini de tespt tmiş durumda.

Alman istihbaratının elinde Türkiye’nin Köln, Düsseldorf ve Münih konsolosluklarındaki din hizmetleri ataşelerinin Diyanet İşleri’ne gönderilen üç raporun olduğu belirtiliyor. Başka belgelerin de gönderilmiş olabileceği üzerinde duran Anayasayı Koruma Teşkilatı tüm casusluk faaliyetinin din hizmetleri ateşeleri tarafından yönlendirildiği görüşünde.

OPERASYONU ZAMANLAMASI TESADÜF MÜ?

Ajanlık yaptığı tespit edilen imamlara yönelik her iki eyalette yapılan operasyonlara yüzlerce polis katıldı. Diyanet, bir süre önce adı ajanlığı karışan bazı imamları operasyondan kurtarmak için Ankara’ya çağırmıştı.

Operasyonun, Başbakan Binali Yıldırım’ın Almanya’ya yapacağı ziyaret öncesine denk gelmesi dikkat çekiyor. Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yarın Köln’de bir toplantıya katılacak.

Der Spiegel dergisi operasyonların aslında ocak sonunda yapılmasının planlandığını ancak geçici olarak ertelendiğini ileri sürdü. Bunda Başbakan Angela Merkel’in 2 Şubat’ta Ankara’ya yaptığı ziyaretin etkili olduğu tahmin ediliyor. Ziyaret sırasında Merkel, ajanlık yapan imamların durumunu da gündeme getirmişti. Anlaşılan o ki taraflar arasında bir anlaşma sağlanmadığı için operasyon için düşmeye basıldı.

BECK’İN SUÇDUYURUSU ETKİLİ OLDU

İmamların ev ve işyerlerine operasyonların düzenlenmesinde Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck’in DİTİB hakkındaki suç duyurusunda bulunmasının etkili olduğu tahmin ediliyo. Beck Aralık ayında Federal Başsavcılığa DİTİB’e yönelik casusluk skandalıyla ilgili belgeleri teslim etmişti. Bu belgelerde Diyanet’in Türkiye’nin yurtdışındaki temsilciliklerine yazdığı yazı ile Almanya’daki Türk konsolosluklarının Ankara’ya gönderdiği raporların bulunduğu bildiriliyor. 

ÖNCEKİ HABER

Aslı Erdoğan: İmkansız sözcüğü çok uzun zamandır arıyoruz

SONRAKİ HABER

Rize’de emek örgütleri Çaykur’un devrine tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...