15 Şubat 2017 06:02

1 milyon liraya restore edilen bina kaderine terk edildi

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 yıl önce 1 milyon liraya restore edilen 7 asırlık darphane binası kaderine terk edildi.

Paylaş

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde Spil Dağı eteklerindeki İshakçelebi Mahallesi’nde bulunan 7 asırlık tarihi Darphane binası kaderine terk edildi. Tarihi ve mimarisi ile Ege Bölgesi'nin önemli kültürel eserlerinden biri olan bina, sahipsiz ve bakımsız bırakılmış durumda. 

1 MİLYON TL HARCANDI AMA...

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 yıl önce yapılan restorasyonun ardından bir daha ilgi görmeyen tarihi Darphane binası son dönemde adeta tehlike saçıyor. Belediye kayıtlarına göre restorasyon için yaklaşık 1 milyon TL harcanan Darphane binası, madde bağımlılarının mekanı haline geldi. Binada kullanılmış uyuşturucu madde artıkları sağlık açısından tehlike yaratıyor. 700 yıllık binanın duvarlarına ise yazılamalarla tahrip edilmiş vaziyete. 

ÖNEMLİ BİR MİMARLIK ÖRNEĞİ

Spil Dağı’nın kuzey eteklerinde, Ulu Camii’nin batısında yer alan kare planlı, iki katlı, üzeri kubbe ile örtülü olan tarihi bina, kesme ve moloz taştan yapılı. Mimarı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Saruhanoğulları’ndan İlyas Bey’e ait 1362 tarihli bir miktar sikke bulunması nedeniyle “Darphane” olarak adlandırıldı.

  • Binanın dış cephesine sprey boyayla yazılar yazılmış

'YETKİLİLER BURAYA SAHİP ÇIKMALI'

İshakçelebi Mahallesi Muhtarı Bayram Gök, belediyenin restorasyon işleminin ardından bir daha ilgilenmediğini ifade ederek, "Gece orada her türlü şey oluyor. Gençler uyuşturucu kullanıyor. Orası Büyükşehir Belediyesine ait. Restore edip öylece bırakıp gittiler. Epey bir masraf yapıldı. Belediyenin Ulu cami etrafında kamulaştırdığı evler de var onlar da mahkemelik oldular. O alanlar da restore edilecek. Ancak 4-5 yıldır bekliyoruz" dedi. 

Ulu Cami'nin turistik bir yer olduğunu ve oraya gelenlerin bu tarihi yapıyı gördüğünde içinin sızladığını sözlerine ekleyen Gök, gece olduğunda insanların evlerine giderken tedirgin olduğunu ve binanın önünden geçmek istemediğini söyledi. Yetkililere çağrıda bulunan Gök, "Darphane'nin 700 yıllık tarihi var. Daha önce defalarca çağrıda bulunduk. Buraya bir bekçi konulmasını istedik. 'Bir şey olmaz muhtar' deyip geçiştirdiler. Şu an harabe oldu. Şimdi gelip soruyorlar. Ne yapalım biz mi gece nöbet tutalım. Buraya daha önce de defalarca basın mensuplarını çağırdık. Yetkililer buraya sahip çıkmalıdır" diye konuştu. 

Metruk haldeki binanın Binanın neredeyse bütün camları kırılmış durumda

MAHALLELİ TEDİRGİN

Mahalle halkı ise, tarihi yapının zarar görmesinin yanı sıra son dönemde gittikçe tehlikeli hale geldiğini söyledi. Çocuklarının binanın yakınında oyun oynamaması yönünde telkinlerde bulunduklarını dile getiren mahalleliler, tedirgin olduklarını belirtti. Akşam saatlerinde can güvenliğini endişesi de yaşayan mahalle halkı, biran önce önlem alınmasını istedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik oranı yüzde 12.1'e yükseldi

SONRAKİ HABER

Aleviler demokratik cumhuriyet için ‘Hayır’ diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...