15 Şubat 2017 05:41

Yunanistan'da köylülerden büyük gösteri

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan'ın tüm  bölgelerinde,  traktörlerle barikatlar kuran köylüler dün akşam da Atina'da kitlesel bir gösteri yaptılar.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’da, AB ve kriz politikaları nedeniyle üretemez duruma geldiklerini söyleyen köylüler başkent Atina’da kitlesel bir gösteri yaptılar.

Akşam saatlerinde ülkenin değişik bölgelerinden başkente gelen köylüler uzun süre  Meclisin  bulunduğu Sintagma Meydanından ayrılmayarak hükümet, IMF ve AB karşıtı sloganlar attılar. 

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan’ın tüm  bölgelerinde,  anaarterler üzerine traktörlerle barikatlar kurulmuştu. Atina’nın Karaiskaki ve Vatis meydanında toplanarak Meclise yürüyen köylüleri Meclisin önünde binlerce işçi-emekçi ve genç karşıladı. Köylülerin alana girişi sırasında oldukça canlı bir atmosfer oluşurken tüm kitle hepbirlikte “İşçiler, köylüler; tek yumruk tek ses” sloganı attı. 
Köylüler adına konuşan Kardiça Beldesi Köylü Sendikası Başkanı Vangelis Butas, 16 Şubat'ta köylü komitelerinin bir araya gelerek yeni bir değerlendirme yapacaklarını belirterek AB, hükümet ve IMF politikalarına karşı köylülerin örgütlenmesinin önemi üzerinde durdu. Butas ayrıca üretemez duruma gelen yoksul köylülerin ya topraklarını satmak zorunda kaldıklarını ya da kapitalist tarım işletmelerinin ağır sömürüleri altında inletildiklerini vurgulayarak izlenen politikaları yıkım olarak değerlendirdi. Mitinge, Mücadeleci İşçiler Cephesine (PAME) bağlı sendikalarda örgütlü bulunan çok sayıda emekçinin yanı sıra gençler, kadın örgütleri ve kitle kuruluşları da katıldı.

KÖYLÜLER NE İSTİYOR?

- 12000 avroya kadar olan gelirlerin vergiden muaf tutulması,
- Sigorta primlerinin köylüler tarafından ödenmesini öngören yasanın iptal edilmesi,
 - Emeklilik yaşının erkeklerde 65 kadınlarda 55 olması,
- Köylülerin elektrik faturalarının % 50 oranında düşürülmesi,
- Köylülerin kullandığı mazotun vergiden muaf tutulması,
- 15000’e kadar olan köylü gelirlerine bankalar tarafından el konulmaması, 
- Kullanılan araç- gereç, tohum ve gübrenin ucuzlatılması. 

ÖNCEKİ HABER

‘Duruşmaların 16 Nisan'dan sonraya bırakılması manidar’

SONRAKİ HABER

Cundul Aksa, 100 cihatçıyı öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa