15 Şubat 2017 01:10

MNG'de yapılan 112 liralık zammın 60 lirası BES'e gitti

MNG Kargo işçileri, asgari ücret oranında yapılan 112 liralık zammın 60 lirasının BES kesintisine gittiğini belirttiler.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Ücretlere hemen hemen asgari ücret artışı oranında zam yapılan MNG Kargo’da işçiler, yapılan zammın 60 lirasının BES kesintisine gittiğini belirterek seneye 52 liralık zamla girdiklerini söyledi.

2016’nın aralık ayının sonunda sonuçlanan asgari ücret görüşmelerinde, hükümetin baştan beri sinyalini verdiği düşük zam kabul edilmiş ve işçilere 100 liralık zam yapılmıştı. Bu zammın patronlar için emsal olacağını belirten işçiler, çoğu işyerinde de işçilere düşük zam verileceğini ve BES kesintisiyle ellerinde bir şey kalmayacağını ifade ederek duruma tepki göstermişti. İşçilerin tepki gösterdiği durumun örneklerinden biri MNG Kargo’da yaşandı. Zam öncesi 1492 lira aldığını söyleyen bir MNG Kargo işçisi, “Maaşımı çekmeye gittim. Elime geçen para 1544 lira. 112 lira zam yapıldı. 60 lirası bireysel emeklilik için kesilmiş. Yani aldığımız zam 52 lira oldu” dedi.

Birçok MNG işçisi gibi kendisinin de geçim sıkıntısı yaşadığını belirten işçi, “İyi ki evim kira değil diyorum. Ama yine de yetmiyor. Faturalar, mutfak masrafları, 4 çocuğum var, onları harçlıksız bırakamıyorsun. Zor, gerçekten zor” diye konuştu. Geçinemedikleri için eşinin evlere dağıtılan işler yaptığını anlatan işçi, “Çocuklar olduğu zaman çocuklar da eşime yardım ediyor. Haftalık 150-200 lira geliyor oradan” dedi.

'SENDİKA BASKISI ESKİSİ GİBİ DEĞİL'

MNG’nin e-devlet şifrelerini isteyerek işçileri kendi kurduğu sendika olan Karsan-İş’e üye yaptığını hatırlatan işçi, “Şimdi bu baskı eskisi gibi değil. Karsan-İş’e üye olmayan eski işçileri üye yapmaktan vazgeçmiş durumdalar. Yeni işçilere de e-devlet şifrelerini isteyip istemediklerini soruyoruz. Kimisi istemediklerini söylüyor. Bazı arkadaşlar da istediklerini ama götürmediklerini söylüyorlar. Ama buna rağmen niye getirmiyorsun diye baskı kurmuyorlar. Bunda biraz Evrensel’de çıkan haberlerin etkisi var. Ama esasen çoğu işçiyi üye yapmalarının vermiş olduğu rahatlık var” diye konuştu.

MHP’Lİ İŞÇİLERİN BİR KISMI ‘HAYIR’ DİYECEK

MNG’de, şeflerin ve amirlerin siyasi bir konu konuşulduğunda ‘Siyaset yapmayın’ şeklinde müdahale ettiklerini belirten işçi şunları anlattı: “Tabii öyle rahat konuşamıyoruz ama arada muhabbet ediyoruz. Referandumda AKP’ye oy veren işçiler evet diyeceğini söylüyor. MHP’ye oy veren işçilerin bir kısmı hayır diyeceğini söylüyor. Mesela geçenlerde MHP’ye oy veren bir arkadaş maaşını çekmeye gitti. ‘Cebimde metelik kalmadı. Ben de hayır diyeceğim’ dedi.”

 

ÖNCEKİ HABER

Körfezde zeytin üreticisi ölüyor

SONRAKİ HABER

‘50 yıllık hayal’ vatandaşı evsiz bırakıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa