15 Şubat 2017 01:00

Şahinler Makine işçileri: Resmen ülkenin tapusunu istiyorlar

Zamlardan ve artmayan ücretlerden şikayetçi olan Şahinler Makine işçileri, başkanlık referandumu üzerine görüşlerini Evrensel'le paylaştı.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Referandum ve ücret zamları her fabrikada olduğu gibi 600 işçinin çalıştığı Şahinler Makine’de de gündem. Bütün işçiler, ücret artışlarından ve temel tüketim mallarına gelen zamdan şikayetçi. İş referanduma gelince görüşler farklılaşıyor. Gazetemize konuşan işçiler fabrikadaki referandum tartışmalarının havasını, AKP’li, MHP’li olup da hayır diyenlerin gerekçelerini, eveti destekleyenlerin sözlerini aktardı. Anlatılanlardan en çarpıcı olanı ise kurulduğu günden bu yana AKP’ye oy veren işçinin sözleri: “Bu sefer yanlış yapıyorlar. Resmen ülkenin tapusunu bana verin demek bu. Ben bu durumu kabul etmediğim için hayır diyorum.”

'ANNEM BABAM NASIL TERÖRİST OLABİLİR?'

Fabrikada referandum tartışmalarının olduğunu söylen bir başka işçi, “İçimizde evet diyen de var, hayır diyen de... Ama çoğu bu referandumda neyi değiştiriyoruz onu bilmiyor. Sadece televizyon programlarında ne anlatılıyorsa o biliniyor” dedi. İşçi, kimi AKP’li işçilerle yaptığı konuşmaları şöyle aktardı: “AKP’nin kurulduğundan beri üyesi olan bir işçi referandum da hayır diyeceğini söyledi. ‘Hayır oyu vereceğim’ derken CHP’yi de savunmuyor. Sadece ‘Bu sefer yanlış yapıyorlar. Resmen ülkenin tapusunu bana verin demek bu. Ben bu durumu kabul etmediğim için hayır diyorum’ dedi. Bir başka AKP’li işçi ise ‘Birinin bana evet dersem ne olur hayır dersem ne olur onu anlatmasını istiyorum’ dedi.” Hayır dileceğini ama kendisinin de değişikliği tam bilmediğini söyleyen işçi, “Hayır diyeceğim çünkü din temiz bir şey, böyle kullanılmamalı. Vatanımın bölünmesine razı gelemem. Bir de hayır oyu verenleri terörist ilan ettiler. Böyle bir şey olabilir mi? Benim amcalarım nasıl terörist oluyor. 70 yaşındaki annem babam da hayır diyor bunları nasıl terörist ilan edebilirler. Akla mantığa sığar mı bu? Bunları yanlış gördüğüm için hayır diyorum” diye konuştu. 

'KÜRTLERLE ANLAŞAMADILAR MHP’YE YANAŞIYORLAR'

MHP’li olup da hayır oyu vereceğini söyleyen işçilerin de olduğunu söyleyen işçi; “ Biri ‘Tayip Erdoğan’a güvenmiyoruz’ diyorlar. ‘Bunlar değil miydi iki yıl önce çözüm süreci diyerek Kürtlerle görüştü. O dönem anlaşsalardı başkanlığı getireceklerdi. Ama anlaşamadılar ve yolları ayrıldı. Şimdi MHP ile aynı yolu yürümek istiyorlar. Bu durum kabul edilemez hiçbir şekilde güvenilmez bunlara’ diyerek hayır oyu vereceğini söyledi” diye konuştu. İşçi, yıllardır MHP’li olup, son 10 yıldır AKP’yi destekleyen bir işçinin ise  “Atatürk’ü yok etmek istiyorlar buna izin veremem” diyerek hayır oyu kullanacağını aktardı. 

GÜÇLÜ ÜLKE OLMAK İÇİN EVET DEMELİYİZ

Fabrikada referandumda evet diyeceğini söyleyen işçilerin ise gerekçelerini şöyle dile getirdi: “Bunlar ise sürekli ‘Güçlü bir Türkiye olmak için, istikrarın sürmesi için hep birlikte olmalıyız. O yüzden güçlü bir lider etrafında toplanıp yürümeliyiz. Bizlerin düşmanları çok darbe girişimi yaşadık, yabancı ülkelerin ülkemizde oynadığı oyunlara dur demek için evet demeliyiz’ diyorlar.”

 

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da seçimler öncesi 2005 endişesi

SONRAKİ HABER

Körfezde zeytin üreticisi ölüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...