15 Şubat 2017 00:55

Fransa’da seçimler öncesi 2005 endişesi

Paris'teki sokak eylemlerinin yayılması, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi hükümeti endişelendiriyor.

Paylaş

Paris’te Afrika kökenli gence polisin copla cinsel saldırıda bulunması sonrası başlayan sokak eylemleri sürüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi eylemlerin yayılması hükümeti endişelendiriyor. Fransa’da 2005 yılında yaşanan banliyö olaylarıyla benzerlik taşıması da resmi makamları kaygılandırıyor.

Theo adlı 22 yaşındaki siyah genç, Paris’in kuzeyindeki Seine-Saint-Denis iline bağlı Aulnay-sous-Bois yerleşim merkezinde kimlik kontrolü ve kelepçe takılmasına direndiği iddiasıyla polis tarafından copla dövüldü. Olay, polislerden birinin Theo’nun copla tecavüz ettiğinin ortaya çıkması büyük tepkiye yol açtı. Polis müfettişleri olayı ‘kasıtlı olmayan ciddi bir kaza’ olarak nitelendirirken, sorgu hakimi polislerden biri hakkında “cinsel saldırı”, diğerleri hakkında “aşırı şiddet” davası açma kararı aldı. 

Olay sonrası Paris banliyölerinde neredeyse her gün “Theo için Adalet” sloganıyla protesto eylemleri düzenleniyor. Paris’in kuzey banliyölerinde patlak veren çatışmalar hafta sonu güney ve doğu banliyölere de sıçradı. Son 3 günde 40 kişi gözaltına alındı. Hükümet ise olayları yatıştırmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı François Hollande, Theo’yu hastanede ziyaret etti.

2005’TE NE OLDU?

2005 yılında Paris banliyösünde Afrika kökenli bir gencin polisin kimlik kontrolünden kaçarken yüksek gerilim trafosuna sığınıp elektrik çarpması sonucu ölmesiyle başlayan olaylarda polis ile banliyölerde yaşayan gençler arasındaki çatışmalar 3 hafta sürmüş, dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac 8 Kasım 2005 tarihinde OHAL ilan etmişti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan neden Körfez’de?

SONRAKİ HABER

Şahinler Makine işçileri: Resmen ülkenin tapusunu istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...