14 Şubat 2017 13:14

Başkanlık sistemi kiralık işçi düzeni getirecek

Genel-İş Sendikası, yaptığı eğitim toplantısında yeni anayasanın kabul edilmesiyle emekçilerin iş güvencesinin ortadan kalkabileceğini belirtti.

Paylaş

Yasemin TİRYAKİ
İstanbul

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube, Kartal Belediyesinde çalışan üyelerine yönelik Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi, anayasa referandumu, taşeron sorunu ve kadro aldatmacasını konu alan eğitim düzenledi. Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde düzenlenen eğitimin açılış konuşmasını Şube Başkanı Mehmet Tanyeli yaptı. Anayasa referandumunda işçinin tutumunun hayır olması gerektiğini vurgulayan Tanyeli, sözü Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül’e bıraktı. 

TEK İMZA GÜVENCEYİ KALDIRACAK

Başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde işçi sınıfının karşılaşacağı zorlukları anlatan Şengül şunları söyledi: “Kamu çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırmayı amaçlayan kamu personel reformu tek bir imza ile yürürlüğe girebilir. Başkanlık sistemi ile birlikte ekonomik kriz bahane edilerek, cumhurbaşkanının çıkaracağı kararnamelerle işverenin selameti için işçi işten atılabilecek.” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın patronların daha rahat işçi atabilmesi gerektiği yönündeki sözlerini hatırlatan Şengül, başkanlık sisteminin işçilerin lehine hiçbir getirisinin olmadığı gibi zaten açlık sınırında yaşamaya çalışan taşeron işçinin daha fazla hak kaybı yaşayacağını vurguladı. 

SÜRESİ BELİRSİZ ÇALIŞMA

Başkanlık Sistemiyle “kiralık işçilik” modelinin daha da yaygınlaşacağı, çalışma süresinin belirsiz olduğu, komik ücretlerle işçilerin keyfi çalıştırılacağı, işçilerin tüm haklarının lağvedilip işverenin iki dudağının arasında olduğu bir sisteme geçiş yapılacağını ifade eden Şengül, siyasi tercih gözetmeksizin işçilerin hayır demekten başka kurtuluşları olmadığını söyledi.

Eğitim Uzmanı Gökhan Alptuğan ve Eğitim Daire Müdürü Faruk Özdemir de anayasa değişikliğinin işçiler tarafından hayır oyuyla bertaraf edilmesi gerektiğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Dr. Esra Çabuk Cömert, tüp bebek hakkında soruları cevapladı

SONRAKİ HABER

Orhan Pamuk Hürriyet’in sansürünü doğruladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...