14 Şubat 2017 12:40

Avrupa heyetinin açıklaması OHAL gerekçesiyle engellendi

Parlamenter, akademisyen ve gazetecilerden oluşan Avrupa heyetinin, Diyarbakır'da yapacağı açıklama OHAL gerekçesiyle engellendi. 

Paylaş

Avrupa Parlamentosu’ndan parlamenterler, akademisyen ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu heyet, Diyarbakır’a gelerek, kitle örgütleri, sendika ve siyasi partilerle görüştü. Heyet, ilk olarak Demokratik Toplum Kongresi’ni (DTK) ziyaret etti. Eşbaşkan Leyla Güven ve DTK Başkanlık Divanı üyeleri ile basına kapalı olarak görüşen heyet, daha sonra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi’ne geçti. Burada da DBP Eş Genel Başkan Yardımcıları Ramazan Tunç, Fatma Gül ve Mehmet Salih Yıldız tarafından karşılanan heyet, basına kapalı bir şekilde gerçekleştirilen ziyarette bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi aldı. 

ÖCALAN İLE GÖRÜŞME TALEBİ REDDEDİLDİ

Heyetin görüşmesi esnasında parti binası önünde çok sayıda polis bekletilirken, heyetin parti binası önünde yapmak istediği açıklama ise polislerce valilik kararı olduğu belirtilerek engellendi. Bunun üzerine heyet parti binasında açıklamada bulundu. 

Heyet adına açıklama yapan Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Thomas Miley, daha önce planladıkları görüşmeleri gerçekleştirmek için geldikleri Türkiye’de İmralı Adası’nda tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile de görüşmek istediklerini ve Adalet Bakanlığı’na başvurduklarını belirtti. “Abdullah Öcalan İmralı Adası’nda insani olmayan koşullarda hapsedilmiş durumdadır. Ve bu durum 19 yıldır devam ediyor” diyen Miley, Adalet Bakanlığı’na yaptıkları görüşme talebinin ise resmi bir açıklama yapılmadan reddedildiğini vurguladı. 

RAPOR HAZIRLANACAK

Heyetin özellikle ülkedeki barış sürecinin sona ermesinden bu yana yaşananlara ilişkin bilgi edinmek istediğini belirten Miley, özellikle bölgede ilan edilen sokağa çıkma yasakları nedeniyle insan hak ihlallerinin çok yoğun bir şekilde yaşandığının farkında olduklarını söyledi. Miley, gerçekleştirecekleri ziyaretlerinin ardından rapor hazırlayacaklarını ve bu raporu da uluslararası mekanizmalara sunacaklarını belirtti. 

AVRUPA’DA ANLATACAKLAR

Avrupa Parlamentosu’ndan Ulla Sandbaek ise gerçekleştirdikleri ziyaret esnasında çok ciddi insan hak ihlallerinden haberdar olduklarını dile getirdi. Sandbaek, “Türk hükümeti burada olup bitenleri bir şekilde bastırmayı aslında başarmış durumda. O yüzden bu misyon çerçevesinde burada öğrendiklerimizi dönüp Avrupa’da anlatmamız çok önemli olacaktır” dedi. 

Heyet, kentteki programına Diyarbakır Barosu, Tevgera Jinên Azad (TJA), İnsan Hakları Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarında yapacakları görüşmelerle devam etti. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Eski futbolcular ‘FETÖ’ üyeliğinden hakim karşısında

SONRAKİ HABER

NATO Dışişleri Bakanları Brüksel’de toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa