30 Mart 2011 10:41

Suriye-Türkiye ‘PKK anlaşması’ Meclis’te

SURİYE ile Türkiye arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan “Terör ve Terör Örgütlerine Karşı Ortak İşbirliği Anlaşması” TBMM gündemine girdi. Meclisten geçmesi durumunda anlaşma gelecekte Türkiye ile Suriye’nin PKK’ye karşı ortak operasyonlar düzenlemesine zemin oluşturacak.Dışişleri Bakanı Ahmet

Suriye-Türkiye ‘PKK anlaşması’ Meclis’te
Paylaş

SURİYE ile Türkiye arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan “Terör ve Terör Örgütlerine Karşı Ortak İşbirliği Anlaşması” TBMM gündemine girdi. Meclisten geçmesi durumunda anlaşma gelecekte Türkiye ile Suriye’nin PKK’ye karşı ortak operasyonlar düzenlemesine zemin oluşturacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından 21 Aralık 2010 tarihinde imzalanan anlaşmaya göre iki ülkenin yetkilileri arasında “teröre karşı iş birliği” çerçevesinde atanan özel temsilciler arasında direk telefon irtibatı kurulacak. İki ülkenin sınır birlik komutanları da her dört ayda bir bir araya gelecek ve ortak operasyonlar ve istihbarat paylaşımı konusunda toplantılar yapacak. Anlaşmada PKK’nin adı verilerek bu örgütün hiçbir şekilde iki ülke topraklarını kullanmasına izin verilmeyeceği ve kamp, eğitim merkezi ve diğer tesisleri kurmalarının engelleneceği belirtiliyor. Anlaşma ile Suriye ayrıca PKK’nin liderlerinin kendi ülkesinde üslenemeyeceğini taahhüt ediyor. Anlaşmaya göre  Türkiye cezaevlerinde bulunan Suriyeli PKK üyeleri istemeleri durumunda cezalarının kalanını Suriye cezaevlerinde çekebilecek.

Yasa tasarısı teklifi ile birlikte TBMM Dışişleri Komisyonu tarafından bir rapor hazırlanarak Başbakanlığa sunuldu. Genelkurmay, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığının sağladığı veriler ışığında hazırlanan raporda Suriye’deki PKK varlığının önlenmesi isteniyor. Tasarının önümüzdeki günlerde genel kurulda görüşülmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Radyasyon mu? Bize bir şey olmaz abi!

SONRAKİ HABER

1 Mayıs her yerde kitlesel kutlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...