14 Şubat 2017 10:00

HDP’li Sırrı Süreyya Önder’den Başbakan Yıldırım’a zor soru

HDP’den Başbakan’a referandum sorusu: IŞİD de Allah'a inanıyor diye inanmaktan vazgeçeceksiniz misiniz?

Paylaş

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP’ye yönelik yapılan boykot tartışmalarına tepki göstererek, “Kürt’ün insandan saymamanın bir diğer boyuta bu. Ama yedi cihan duysun bu ‘hayır’ı biz örgütleyeceğiz” dedi. Önder, “Evi harabe edilmiş, kentleri haritadan silinmiş, postalları ile en mahrem yerlerine girilmiş, ölüsü kırk gün yerde kalmış Kürtlerin, sandıkta hesaplaşacağı günü bekliyor”dedi.

Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ geçen yıl 4 Kasım’dan beri tutuklu olduğu HDP’nin grup toplantısında bu kez Sırrı Süreyya Önder konuştu. HDP’nin toplantısına Ankara, Aydın ve Marmaris’ten çok sayıda izleyici katıldı.

‘KÜRTLER SANDIKTA HESAPLAŞACAK’

HDP üzerinden Kürt halkına her gün bilerek ya da bilmeyerek tekrarlanan bir hakaret olduğunu söyleyen Önder şunları söyledi: “Birincisi ‘Siz hayır kampanyasının içerisinde fazla görünmeyin. Diğer hayırcılarla yan yana gözükmeyen’ diye bir anlayışı bıkmadan, utanmadan tekrarlıyorlar. Bu özünde Kürt’ü insandan saymamanın dışa vurumudur. Bilinç altında insandan saymadığı için seçmenden de saymıyor. Kürt’ün evi harabe edilmiş, kentleri haritadan silinmiş, postallarına en mahrem yerlerine girilmiş, ölüsü kırk gün yerde kalmış, aşından işinden canından olmuş, dayak yemeden gaz yemeden hesaplaşacağı bir günü bekliyor. O da bu sandığın kurulacağı gündür. Bu içinde mercimek kadar akıl olmayan ve kendini demokrat sayanlar da Kürt’e ‘Sen ortada görünme bunu hayır çıkartalım’ aymazlığı içindedir. İkincisi de HDP’nin içerisinde boykot tartışması varmış gibi bir izlenim uyandırmaya çalışıyorlar. Ancak davarın önüne ekmek atarsan sözünü keser. Kürt’ün insandan saymamanın bir diğer boyutu da bu. Ama yedi cihan duysun bu ‘hayır’ı biz örgütleyeceğiz. Bu kibir deryasında boşa kulaç atanlarla bizim hiçbir işimiz olmaz. Ama halk mücadele edenleri gözünden tanıyor. Bu mesele bir hakiki olmak ya da hakiki olmama meseledir.” Önder, “Biz dar kafalı siyasetçiler gibi değiliz. Zulme direnen CHP’li de olsa MHP’li de olsa, yan yana durmaktan ancak onur duyarız” dedi.

PYD MÜTTEFİK OLDUĞUNU AÇIKLAYACAK

PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in de aralarında olduğu 38 kişi hakkında yakalama emri istemi ve  tutuklu Figen Yüksekdağ’ın PYD meselesine dair cümlesini suç gibi yutturmaya çalıştıklarını belirten Önder, “Esas PYD’ye yaslanan bundan önceki hükümetti. Bu lafı, gençlerin deyimiyle, atın ‘fav’a bekleyin. Üç vakte kadar PYD’nin ne kadar önemli bir müttefik olduğu ortaya çıkacak.”

BAŞBAKANA IŞİD YANITI

Başbakan Binali Yıldırım’ın hayır diyenler arasına IŞİD’i katmasına da tepki gösteren Önder, “HDP ‘hayır’ diyor diye bunlar ‘evet’ diyecekmiş. E IŞİD de Allah’a inanıyor, siz inanmaktan vaz mı geçiyorsunuz?” diye sordu. KHK ile kamuda ve üniversitelerden işten atılmalara da değinen Önder, “İşinden atılan bütün bilim insanlarına ‘Geçmiş olsun değil, gelecek olsun’ diyorum. O gelecek, 16 Nisan’da gelecek” dedi. Barıştaki ısrarların aczin ifadesi olmadığına da vurgu yapan Önder, “Herkes bunu aklına böyle soksun. Bu ülkenin yarınlarına olan inancımızın gereğidir. Kimse barış ısrarımızı ‘Artık geçti’ diye yormasın. Bu siyasal çizgi ağır bedeller ödedi ama barış kararlılığından hiç vazgeçmedi” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Lüksemburg’da yolcu treni ve yük treni çarpıştı

SONRAKİ HABER

Erdemir'de iş cinayeti: 1 işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...