14 Şubat 2017 08:42

NATO’ya karşı büyük gösteri hazırlığı

Savaş karşıtı örgütler, her yıl Almanya’nın Münih kentinde yapılan NATO Güvenlik Konferansı’na karşı büyük bir gösteri planlıyor.

Paylaş

17 Şubat cuma günü başlayacak 53. Münih NATO Güvenlik Konferansı bu yıl da protestolarla karşılanıyor. 19 Şubat pazar gününe kadar devam edecek konferansa karşı yapılacak gösteride, NATO’nun savaş ve silahlanma politikalarına dikkat çekilecek.

18 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek büyük gösteri, Münih kent merkezinde konferansın yapılacağı Bayerischen Hof otelinin çevresinde yapılacak. Otelin yakınındaki Marienplatz’da başlayacak eylemde Almanya’nın tanınmış yazarlarından Daniela Dahn, Teolog Eugen Drewermann ve Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen konuşma yapacak.

NATO Güvenlik Konferansına Karşı Eylem Birliği tarafından yapılan açıklamada, özellikle silahlanmaya dikkat çekildi.

Dünya genelinde askeri harcamaların yüzde 55’nin NATO üyesi ülkeler tarafından yapıldığına dikkat çeken inisiyatif, NATO Güvenlik Konferansı’nda bir araya gelen savaş ve silahlanma lobisinin yeni savaşlar planladığına işaret etti. Ayrıca Donald Trump’un ABD başkanlığına seçilmesinin AB’nin politikalarında militaristleşmenin hız kazanacağına işaret edildi.

SAVAŞ BARONLARI MÜNİH’TE TOPLANIYOR

Protestoya rağmen dünyanın çeşitli ülkelerinden siyasetçiler, savaş lobisi örgütleri ve silah tekellerinin temsilcileri NATO Güvenlik Konferansı’nda bir araya gelecek. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in açılış konuşması yapacağı konferansa ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD Savunma Bakanı James Mattis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg katılacak. Konferans yönetimi tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, bu yıl 30 devlet ve hükümet başkanının yanısıra 80 dışişleri ve savunma bakanı katılacak.

Konferansta bu yıl ağırlıklı olarak AB ile ABD arasındaki transatlantik ilişkilerinin ele alınması bekleniyor. Özellikle Trump’un seçilmesiyle birlikte AB-ABD ilişkilerinin nasıl ilerleyeceği değerlendirilecek. Ayrıca Rusya ile ilişkiler ve Ortadoğu’daki gelişmeler de konferans boyunca ele alınacak.

Daha önce NATO Güvenlik Zirvesi’nde Almanya’nın daha militarist dış politika izlemesi çağrısında bulunan ve Mart ayı içinde görev süresi dolacak olan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’a  Ewald-von-Kleist Ödülü verilecek. Böylece görev süresi boyunca militarist dış politikaya yapılan katkılardan dolayı ödüllendirilmiş olacak. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Güney’in ‘Umut’ serüveni

SONRAKİ HABER

14 Şubat 2017 tarihli HDP grup toplantısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...