13 Haziran 2012 10:28

DDK: Özal’ın ölümü şüpheli

DEVLET Denetleme Kurulu (DDK), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatı üzerine 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatını inceleyerek bir rapor hazırladı.DDK, Özal’ın öldürüldüğü iddialarına raporunda, “Bu aşamada ispatına imkan olmadığı” şeklinde yanıt verdi. Ancak raporda, Özal’ın

DDK: Özal’ın ölümü şüpheli
Paylaş

DDK, Özal’ın öldürüldüğü iddialarına raporunda, “Bu aşamada ispatına imkan olmadığı” şeklinde yanıt verdi. Ancak raporda, Özal’ın ölümüyle ilgili birçok ihmal de sıralandı.

‘ZAMANINDA HASTANEYE GÖTÜRÜLMEDİ’

Raporda, cumhurbaşkanlarına sunulan sağlık hizmetlerinin kapasitesi ve kalitesiyle ilgili ciddi sorunlar bulunduğu belirtilerek, “Merhum Turgut Özal’ın geçmiş sağlık bilgileri ve yoğun program trafiği bilinmesine rağmen derhal müdahaleye uygun ve yeterli sağlık personeli, ekipmanı ve donanımlı bir ambulansın bulundurulmamış olması kabul ve izah edilebilir bir yönetim anlayışı ve uygulaması değildir” denildi. Özal’a gerekli ilk müdahalenin yapılmadığı ve tam zamanında hastaneye götürülmediği raporda ifade edildi.

‘AKIL TUTULMASI’

Raporda, Özal’ın ölümünden sonra bir otopsi yapılmaması da eleştirilerek şöyle denildi: “Görevi başında ve ani şekilde ölen bir Cumhurbaşkanının ölümü her zaman ‘şüpheli’ bir ölümdür. Bu itibarla ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla herhangi bir otopsi ve/veya Köşk yerleşkesinde delil tespiti benzeri işlemlerin yapılmamış olması tam anlamıyla ‘akıl tutulması’ ile izah edilebilecek bir durumdur. Öyle ki mezkur akıl tutulması dönemin ilgili devlet organlarına ve merhumun yakınlarına tam anlamıyla hakim olmuştur. Bunun sonucunda da ölüm nedeninin belirlenmesi konusunda gerek doktorlar ve aile üyeleri tarafından gerekse yargı organları ve diğer devlet ricali tarafından otopsi yapılması konusunda gerekli ihtimam ve tavır gösterilmemiştir.”

‘SAÇ TELLERİNDEN İNCELEME YAPILABİLİR’

Özal’ın ölümünden bu güne, saç telleri üzerinde herhangi bir inceleme yapılmadığını belirten DDK raporunda belirtilen raporda, şunlar vurgulandı: “Dr. Cengiz Aslan tarafından şüphe/hatıra gerekçesiyle alınan saç tellerinin, alınış tarzı ve sebebi, bugüne kadar nasıl ve nerede muhafaza edildiği gibi hususlar yeterince açık olmamakla birlikte günümüzdeki teknolojik imkanlar nazara alındığında, merhum Cumhurbaşkanının alınan saç tellerinin üzerinde inceleme yapılmasının, şüpheli ölüm iddialarının aydınlatılmasına katkı sağlayabileceği değerlendirilmiştir” ifadesi kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy'de güneş tutuklu öğrenciler için parladı

SONRAKİ HABER

Askeri tesislerde ‘casusluk’ araması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...