13 Haziran 2012 10:23

Nasıl deriz vatan haini diye?

Karataş Eğitim-Sen temsilciliğinin katkılarıyla düzenlenen Nazım Hikmet Ran anma etkinliği 6 Haziran Çarşamba günü Karataş sahilinde gerçekleştirildi. Etkinliğe halkın katılımı yoğundu ve Nazım’ın okunan her şiiri coşkuyla alkışlandı. Karataş İMKB Çok Programlı Lisesi ve Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerinin okudu

Nasıl deriz vatan haini diye?
Paylaş
Müge Özçelik - Adana

Nazım Hikmet’ten Ahmet Telli’ye,  Ahmet Arif’ten Orhan Veli Kanık’a Can Yücel’e birçok ustanın şiirlerini okuyan gençlerle, etkinliğe nasıl dâhil oldukları ve bu etkinliğin, Nazım Hikmet’in onlara sağladığı katkılar hakkında konuştuk.
Emre Tuğrul (İMKB): Hocamız bir gün sınıfımıza gelerek, Nazım Hikmet’i anlattı ve böyle bir etkinlik düzenleyeceğimizi, aramızda şiir okumak isteyenler varsa katılabileceğimizi söyledi. 2 aylık bir sürede hazırlandık etkinliğe. Ben Nazım Hikmet’in ‘Davet’ adlı şiirini okudum. Nazım Hikmet’i daha önceden tanımıyordum, şiir de okumuyordum. Ama kabul ettim. Şimdi çok mutluyum Nazım Hikmet’le ve onun şiirleriyle tanıştığım için, bütün arkadaşlarıma önereceğim şiir okusunlar, dinlesinler, özellikle Nazım Hikmet’in şiirlerini okumalarını istiyorum. Nazım Hikmet’in şiire, edebiyata saygısı olduğunu düşünüyorum ve iyi ki tanışmışım şiirleriyle diyorum kendime.
Çilem Şenses (İMKB): Ben de hocamızın etkinliği anlatmasıyla öğrendim ve hemen kabul ettim. ‘Seni Düşünmek’ şiirini okudum ben. Nazım Hikmet’e vatan haini diyenler cahil ve geri kalmış insanlardır, ayakta alkışlamaları gerekirken bir de böyle tanımlıyorlar utanmadan. Şiirden, edebiyattan anlamayan cahil bir kesimdir bunu söyleyen. Ben şiirlerini okumaktan mutluluk duyuyorum.
Dilan Elbadi (Anadolu Öğretmen Lisesi): Nazım Hikmet’i daha önceden duymamıştım, bilmiyordum. Her şiirinde memleket özlemini dile getirmiş ve böyle bir şair yıllarca başka ülkelerde yaşamak zorunda bırakılmış çok yazık. Şiirlerine özen gösterilmelidir, hepsi de çok değerlidir. Ben ‘Bir Acayip Duygu’ şiirini okudum etkinlikte, bundan sonra da okumaya devam edeceğim Nazım Hikmet ve onun gibi nice değerli şairleri.
Buket Kapça (İMKB): ‘Demedim ki Kıyamadığım’ adli şiiri okudum. Ben de daha önceden bilmiyordum Nazım Hikmet’in şiirlerini, etkinliğe katılmaya karar verdikten sonra okumaya, ilgilenmeye başladım ve çok sevdim, iyi ki katılmışım dedim, memnun oldum kabul ettiğime. Moskova’da yaşadığını biliyorum yıllarca, bazı yılları da hapiste geçmiş sanırım, öğrendim ve böyle bir değerin yıllarca ülkesi dışında yaşamaya zorlanması garip geldi bana. Benim bir isteğim var, bu etkinlikler her yıl düzenlensin ve ben her yıl şimdiden gönüllüyüm katılmaya kesinlikle.
Müge Safsoylu (İMKB): ‘Konuşsam sessizlik, gitsem ayrılık’ ve ‘Birisi’ şiirlerini okudum ben de etkinlikte. Edebiyata çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Her yıl düzenlensin bu etkinlik ve ben her yıl katılayım istiyorum. Zaten gönüllü olarak katıldık biz. Şiir okumayı Nazım Hikmet’le sevdim diyebilirim, daha önce okumuyordum ama artık şiir seviyorum ve okuyorum. Herkesin Nazım Hikmet’in şiirlerine gerekli değeri vermesini ve mutlaka okumalarını istiyorum.
Cemre Akın (Anadolu Öğretmen Lisesi) : ‘Gidersen Yıkılır Bu Kent’, ‘Akşam Erken İner Mahpushaneye’ ve ‘Gül Kokuyorsun’ adlı şiirleri okudum. Nazım Hikmet’i ve diğer şairleri tanımıyordum etkinlikle uğraşana kadar. Ülkemizde şiire ve edebiyata ilginin olmadığını düşünüyorum, ondan dolayı şairlerimiz de yeterli değeri görmüyorlar, değerlerimizi kaybediyoruz. Her yıl katılmak isterim ben de arkadaşlarım gibi, artık şiiri seviyorum ve okumaya devam edeceğim.
Dilan Günen (Anadolu Öğretmen Lisesi) : ‘Yaşama Dair’ ve ‘Her şey Sende Gizli’  şiirlerini okudum. Eskiden şiir sevmezdim, ne okurdum ne de dinlerdim. Ama şimdi Nazım Hikmet’le, Can Yücel’le şiire âşık oldum. Bundan sonra okurum ve okuturum herkese de. Artık şiir seviyorum, Nazım Hikmet’i ayrı bir seviyorum, her yıl katılırım ve anılmasını isterim. Vatan haini diyorlardı, komünist olduğunu söylüyorlardı, bir de yurdundan ayrı bırakmışlar yıllarca. Çok önemli bir değerdir, şairdir, insanlar anlamıyorlar onun için de okumuyorlar gerekli değeri vermiyorlar. Yıllarca ülke dışında yaşamış, çok büyük kayıp gerçekten, anlamak mümkün değil.
Özlem Demirkol (Anadolu Öğretmen Lisesi) : ‘Tahir ile Zühre’ ve ‘Kadınlar Susarak Gider’ şiirlerini okudum. Bu etkinliğe ben de gönüllü katıldım. Şiir okumuyordum eskiden, sevmiyordum da, Nazım Hikmet’i ve diğer şairleri tanımıyordum, artık tanıyorum, biliyorum ve hayatım boyunca şiirden uzak kalabileceğimi sanmıyorum. Bundan sonra her zaman okurum hem de severek. Artık şiire karşı inanılmaz bir ilgim var.
Ali Özdemir (İMKB) : ‘İstanbul’u Dinliyorum’ şiirini okudum ben de etkinlikte. Daha önce Nazım Hikmet’in “Hoşgeldin” şiirini severek okuyordum, Cahit Sıtkı Tarancı’yı Orhan Veli Kanık’ı da severek okuyordum ve birçok şiirini ezbere biliyorum. Galiba Nazım Hikmet’in büyük bir şair olduğunu bilmiyorlar. Bir şiirin okuyucuyu etkilemesi için, şairinin de etkilenmesi lazım. Hayatını o şiire katabilmişse değerlidir, Nazım Hikmet bütün hayatını, ülkesini şiirlerine yansıtmış. Hayatından birçok şeyi katabilmiştir. Vatan haini diyorlar onun için, bir şair nereden etkilenmişse, nereyi sevmişse şiirlerinde onu anlatır, Nazım Hikmetin bütün şiirlerinde ülkesine olan özlemini sevgisini görüyoruz. O kadar sevmiş ve özlem içinde kalmış ki, bütün şiirlerine yansımış. Şimdi nasıl deriz ona vatan haini diye.
     
   

ÖNCEKİ HABER

Hükümet yandaşı haberler yapmıyorsan suçlusun!

SONRAKİ HABER

Kadıköy'de güneş tutuklu öğrenciler için parladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...