14 Şubat 2017 00:25

Tek adam rejimine karşı birlik çağrısı

Referandum öncesi başlatılan 'hayır' kampanyaları tüm hızıyla sürdürülüyor. Son olarak Tüm Tokatlılar Derneği (TÜM TOKDER) bir toplantı örgütledi.

Paylaş

Haşim DEMİR
İstanbul

Anayasa değişiklik paketinin oylanacağı 16 Nisan için geri sayım başlarken ‘hayır’ kampanyası tüm hızıyla sürüyor. İstanbul’da Tüm Tokatlılar Derneği'nin (TÜM TOKDER) örgütlediği foruma değişik fabrika ve işyerlerinden, mahallelerden yüzlerce emekçi katılırken, yapılan konuşmalarda, ‘Tek adam rejimine hayır’ denildi.

16 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliği referandumu öncesi ‘hayır’ kampanyaları hız kazandı. İstanbul’da Tüm Tokatlılar Derneğinin (TÜM TOKDER) düzenlediği bir forum düzenlendi. Foruma mahallelerden ve çeşitli fabrikalardan yüzlerce emekçi katıldı. Forumda ‘hayır’ kampanyasının nasıl örgütleneceği tartışıldı. Toplantının moderatörlüğünü yapan EMEP Çekmeköy İlçe Yöneticisi Pakize Gürhan referanduma giderken halk güçlerinin birleşmesinin önemine dikkat çekti. 

‘EV EV, SOKAK SOKAK...’

Daha sonra söz alan TÜM TOKDER Genel Başkanı Hasan Bayrak, “Görüldüğü gibi tüm halklar olarak bir araya gelebiliyoruz. Bu durumu iyi değerlendirmeliyiz. Güçlü bir ‘hayır’ kampanyası için ev ev, sokak sokak çalışma yürütmeliyiz.” dedi. Bayrak’ın ardından konuşan TV10 program yapımcısı Hüseyin Kelleci ise “evet diyenlerin evlerine özellikle gideceğiz. Ortak bir dil kullanacağız. MHP’li insanları, milliyetçilikten etkilenen emekçileri ikna edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘HİÇ BİR AYRIM YAPMAMALIYIZ’

Açılış konuşmalarının ardından forum bölümünde ilk sözü CHP Sultanbeyli İlçe başkanı Murat Karatekin aldı. Karatekin, “Hiç ayrım yapmadan, ortak hareket etmenin zeminini bularak güçlü bir çalışma yürütmeliyiz” diyerek hayır kampanyası yürütenlere dönük saldırılara dikkat çekti. Karatekin, “Bunlar tek adam rejiminde olur. Bu durum anayasa değişikliği ile hepten resmiyet kazanacak. Buna izin vermememiz lazım” şeklinde konuştu.

BAYHAN: 16 NİSAN MİLAT OLMAMALI

Forumda Emek Partisi MYK Üyesi İskender Bayhan da söz aldı. AKP’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023-2071 hedeflerinin belirsiz hedefler olduğunu söyleyen Bayhan, “Hitler’in yalanları gibi şimdi başkanlık için yalanlar söyleniyor. Yalanla Türkiye’ye büyük operasyonlar yapıldığını, Türkiye’nin büyümesinin istenmediğini, Ortadoğu’da haritanın yeniden çizilmek istendiğini, Türkiye’nin buna kayıtsız kalamayacağını söylüyorlar ve başkanlık dayatıyorlar.” diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her şeye rağmen 16 Nisan bir milat olmamalıdır. ‘Evet’ de çıksa ‘hayır’ da çıksa bu son ve başlangıç olmamalıdır.” 

Bayhan’ın ardından söz alan CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Gamze Özçelik de hiçbir ayrım yapılmadan, herkesin katıldığı güçlü bir hayır cephesi oluşturmak gerektiğini söyledi. Özçelik “İstanbul’un her ilçe ve mahallesinde kim evet diyorsa onları ikna etmek için seferber olunmalı” dedi. 

‘TEK ADAMA KARŞI BİRLEŞMELİYİZ’

Birleşik Haziran Hareketinden Burak Yücel de forumda bir konuşma yaptı. Son dönemde artan saldırılara dikkat çeken Yücel, “Biz bu duruma karşı tek vücut olarak başkanlık rejimine, faşizme, karanlığa ve zorbalığa karşı birleşmeliyiz. Ayrılıklarımızı farklılıklarımızı 16 Nisan’dan sonrasına bırakmalıyız. Ortak dil kullanmalıyız.” dedi.

‘ORTAK AKILLA BİR ARADA OLMALIYIZ’

HDP 25. Dönem İstanbul Milletvekili ve Gazetemiz Yazarı Ali Kenanoğlu da forumda bir konuşma yaptı. “7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde iki iyi fırsatı kaçırdık. 7 Haziran’da başkanlıkta ısrar edenlerin nasıl bir komplo ve provokasyon yaptıklarını dünya alem gördü” diyen Kenanoğlu, “Onlar milliyetçi oylara oynadılar. Katliamcı politikada ısrar ettiler. İşte tüm bunlara karşı HDP olarak ‘hayır’ demek için çalışacağız. Elimize geçen bu fırsatı iyi değerlendireceğiz. AKP ve MHP tabanındaki  kararsızları iyi ikna etmeliyiz. Tüm hayır diyenlerle ortak bir akılla bir araya gelmeli ve başkanlık heveslilerini tarihe gömmeliyiz”dedi.

‘BAŞKANLIK BİZİM İÇİN FELAKETTİR’

Etkinlikte yurttaşlar da söz aldı. Emekli işçi olan Hasan Yılmaz,  “Ben Samandıra'da oturuyorum. Sağımda solumda tarikat ve cemaatler var. Asıl olarak bu zor yerlerde biz hayır çalışması yürütmeliyiz. Kapı kapı dolaşıp niçin hayır demeleri gerektiğini anlatmalı, başkanlığın yol açacağı felaketleri iyi bir dille anlatmalıyız.” ifadelerini kullandı. Avukat Ümit Çakır da "Bir hukukçu olarak biliyorum ki başkanlıkta hukuk diye bir şey olmayacak, üstünlerin hukuku olacak. Hukuk için hayır kullanacağız." dedi. 10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybeden Günay Doğan'ın babası Mustafa Doğan da “10 Ekim'de barış demek için Ankara'ya gitti oğlum. Orada barış diyenleri katlettiler. Şimdi bu başkanlık heveslileri aynı politikalara devam edeceklerini söylüyorlar. Kan diyorlar, çatışma diyorlar, savaşta ısrar ediyorlar. 16 Nisan'da barış kazanacak.” dedi.  Bektaş Dede de “MHP’li, CHP’li kardeşlerime sesleniyorum, 'hayır' oyu verin hayırlı olsun" şeklinde konuştu.  Hem işçilik yapan hem de müzisyenlik yapan Talip Doğan da “Biz fabrika ve işyerlerinde, sizler apartman ve mahallelerinizde, sokaklarda etkili bir çalışma yürütürseniz bu iş tamamdır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Taksim'de Perşembe gününe kadar araç trafiği kısıtlanacak

SONRAKİ HABER

Leyla Güven: Hayır cephesini büyütmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...