13 Şubat 2017 14:13

Tüzel: Referandumu en çok işçiler konuşmalı

Üç haftadır direnişte olan Senkromeç işçilerini Emek Partisi yöneticileri ve üyeleri ziyaret etti. 

Paylaş

Direnişteki Senkromeç işçilerini ziyaret eden EMEP heyetinde bulunan EMEP GYK üyesi Levent Tüzel, gündemde olan referandum süreci ile ilgili "İşçilerin, kötü koşullarının sorumluları, şimdi de bütün yetkileri tek elde toplamak istiyor. Evet çıkarsa işçilerin mücadelesi tek adam tarafından yasaklanabilecek. Bundan dolayı ferandumu en çok işçiler konuşmalı" dedi. 

İzmir’in Çiğli ilçesindeki organize sanayi bölgesinde kurulu olan ve Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şubesi’nin örgütlü olduğu Senkromeç Fabrikası'nda işçilerin direnişleri sürüyor. Maaş alamadıkları iş bırakan ve ardından işten çıkarılan Senkromeç  işçilerinin fabrika önündeki direnişi 3. haftayı geride bıraktı. İşçiler 3 haftadan uzun süredir, her gün fabrika önünde bir araya gelerek, direnişe devam ediyorlar. 

Edinilen bilgilere göre düşük kapasite ile üretim yapılan fabrikada az sayıdaki sendikalı işçilere baskılar sürüyor. Fabrika yöneticileri, işçilere sendika etmesi için mobing uyguluyor. Sendika istifa etmek istemeyenler de işten çıkarılıyor. Fabrikaya ise her gün 2 ya da 3 kez icra memurları gelerek tutunak tutuyor. 

Direnişteki işçilere ise destek ziyaretleri gelmeye devam ediyor. Emek Partisi Genel Merkez Yöneticisi Levent Tüzel, İl Başkanı Cabbar Demirci ve Çiğli İlçe Örgütü üyeleri işçileri ziyaret etti. Ziyaret esnasında 'Yaşasın Sınıf Dayanışması', 'Senkromeç İşçisi Yalnız Değildir' ve 'Direnen İşçiler Asla Yenilmez' sloganları atıldı. 

'DEVLETİN ARTIK OLAYA EL ATMASI LAZIM'

İşçiler adına konuşma yapan Mehmet Koç direniş sürecine dair bilgi vererek "İşverenin  beklemiş olduğu bir yasa var. Bu yasa ile kredi çekebileceklermiş. Bu sayede bizi ya tekrardan işe alıp üretim yapacaklarını ya da en azından bize olan borçlarını ödeyebileceklerini söylüyorlar. Devletin artık bu olaya el atması lazım. Bu işveren keyfi bir şekilde ne zamana kadar hareket etmeye devam edecek. Her bir işçinin 20-30 bin TL alacağı var. Devletten kimsenin geldiği yok. Burada yalnız kaldık. Bir de emek güçlerinin daha çok desteğini bekliyoruz" dedi. 

'İŞSİZLİK FONU SİZLERE DEĞİL İŞVERENLERE AKTARILIYOR'

Ziyarette konuşan EMEP GYK Üyesi Levent Tüzel işsizlik büyüdükçe, milyonerlerin de, sermayenin de büyüdüğünü vurgulayarak, “Kapitalizmin ağır koşullarını yaşıyoruz. Ocak ayında işçilere görülen asgari ücret ortada. Sizlerin yaşam koşullarınızı, temel tüketim maddelerine gelen zammı gözeterek sizlere asgari ücrete zam yaptı. Öte yandan işçiler, haklarını istediği için kapı önüne konuluyor. İşçi cinayetleri katlanıyor, işçi sınıfı yoksullaşıyor. Kölelik isteniyor. Kiralık işçi büroları artık uygulamada. Taşeron sistemi yaygınlaştırdılar. Kıdem tazminatını ve işçilerin kazannılmış haklarını unutturmaya çalışıyor. İşsizlik fonu sizlere değil, işverenlere kaynak olacak. Varlık fonu adı altında bu ülkenin kaynakları işverenlere sunulacak" dedi. 

'REFERANDUMU EN ÇOK İŞÇİLER KONUŞMALI'

Gündemde olan referanduma da değinen Tüzel şunları söyledi "İşçi sınıfının bu hali ortada iken, bu sorunları çözeceğini söylemeyen hükümet, bütün yetkileri kendi elinde toplamak istiyor. İster Erdoğan olsun ister bir başkası, 'beni halk seçiyor, ülkeyi istediğim şekilde yönetirim' diyen bir hükümet var. Bu anlayış sizlerin içinizde bulunduğunuz sürecin sorumlusu. OHAL koşulları işçiler, emekçiler haklarını konuşamasınlar diye var. Bugün yapabildiğiniz direnişler, grevler, bundan sonra tek bir adamın sözü ile yasaklanabilecek. En çok işçi sınıfının gündemde olan bu konuşması, referandum sürecinde de birlikteliliğini koruyarak, ortak hareket etmesi gerekiyor." (İzmir/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Barış Annesinin mezarının da olduğu 23 mezara yıkım talimatı

SONRAKİ HABER

İzmir'de kitle örgütlerinden ‘hayır’ çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...