13 Şubat 2017 14:16

ABD ile Rakka operasyonu Esad’la ‘diplomatik çözüm’

Erdoğan, koalisyona birlikte Rakka operasyonu yapma çağrısı yaptı, Suriye Devlet Başkanı Esad için ise ‘Artık amacımız diplomatik çözüm’ dedi.

Paylaş

Körfez ülkesi Bahreyn’e giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Barış Enstitüsünde konuştu. Erdoğan’ın Suriye’deki TSK operasyonunun el Bab’dan sonra Menbic ve Rakka’ya yöneleceğini ileri sürdü ve “Eğer koalisyon güçleri ile müşterek adımı atarsak, bu müşterek adımla birlikte de oradaki belirli bir hedef -ki o da terörden arındırılmış bir güvenli bölge hedefidir- terörden arındırılmış bu güvenli bölgeye, özellikle ağırlıklı olarak Arap kardeşlerimiz, Türkmenler yerleşme imkanını bulacaktır” dedi. 

ESAD’LA KONUŞMA

Gazetecilerin soruları üzerine Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la ilgili de konuşan Erdoğan’ın Esad’a yönelik hakaret dolu söylemlerini bir kenara bırakması, “diplomasi ve siyasi çözüm” demesi dikkat çekti. Erdoğan, “Esed kendine çok güveniyordu. Kendisiyle iki kere görüştüm. Ramazanda bir gece kendisini aradım, Beşar iş değil. Vatandaşının üzerine tanklarla gidiyorsun. Yarın cuma, bu başlangıç olsun. Bu işi bitir. Sağa vurdu, sola vurdu engelleyemiyorum dedi. Bunlar terörist dedi. Ben sizi yakından takip ediyorum, yanlış yapıyorsunuz dedim. Ertesi gün 260 kişiyi öldür. Bu acımasız gidiş, cuma namazında olan insanları şehit etti. Ve bu süreç devam etti. Biz de ilişkilerimizi kestik” dedi

‘AMACIMIZ DİPLOMASİ’

“Şimdi amacımız diplomasi, siyasi çözüm. Astana bunun önemli adımlarından bir tanesi oldu” diyen Erdoğan, ABD’nin de katılacağı Cenevre görüşmeleriyle sürecin güçleneceğini savundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya müdahalesine kadar amaçlarının Esad’ın devrilmesi olduğunu söylüyordu. Bugün, Rusya’nın öncülüğündeki Suriye görüşmelerine katılan AKP Hükümeti bir yandan da ABD’nin yeni yönetimini el Bab ve Rakka operasyonları ile Kürt kantonlarını bölecek bir ‘güvenli bölge’ konusunda ikna etmeye çalışıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekim ayında yaptığı açıklamada da, Eski ABD Başkanı Obama’ya, Menbic ve Rakka’ya birlikte operasyon düzenlemeyi önermişti. 

Ancak operasyonu YPG’nin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri başlatmıştı. 

RUSYA’DAN AKP’YE RAKKA UYARISI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de “terörizmle mücadele eden herkesin”, eylemlerini Suriye hükümeti ile koordine etmesi gerektiğini söyleyerek ‘Rakka operasyonu’ yapmak isteyen AKP Hükümeti’ne mesaj verdi. Lavrov, “Suriye'de sahada olan herkesin, kendi eylemlerini Suriye hükümeti ile koordine etmekle uğraşması gerektiğine inanıyoruz. Bu, El Bab'daki operasyon için de geçerli, Menbic ve Rakka'da olacaklar için de öyle" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Nasrallah: Beyaz Saray’da bir aptal var

SONRAKİ HABER

Barış Annesinin mezarının da olduğu 23 mezara yıkım talimatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...