13 Şubat 2017 13:23

Pakistan'da protesto eylemine bombalı saldırı

Pakistan'ın Pencap eyaletinde protesto eylemine bombalı saldırıda 16 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı Cemaat-ül Ahrar terör örgütü üstlendi.

Paylaş

Pakistan'ın Pencap eyaleti meclisi yakınlarında meydana gelen patlamada en az 16 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi yaralandı. Saldırıyı Cemaat-ül Ahrar terör örgütü üstlendi.

Pakistan'ın Lahor kentinde, Pencap Eyalet Meclisi yakınlarındaki bir cadde üzerinde kalabalık bir protestocu grubunun toplandığı noktada patlama meydana geldi. Aralarında üst düzey polis memurlarının de bulunduğu on altı kişinin hayatını kaybettiği patlamada, çok sayıda kişi yaralandı. Yaralılar süratle yakındaki Ganga Ram Hastanesi'ne ve diğer sağlık kuruluşlarına götürülerek tedavi altına alındı. 

Patlamanın gerçekleştiği sırada, meclis yakınında toplanan yüzlerce kişilik kalabalık, Pencap meclisi yakınındaki caddede yürüyerek, yerel hükümetin ilaç sanayiyle ilgili aldığı kararı protesto ediyordu. 

MOTOSİKLETLİ CANLI BOMBA 

Caddedeki taşıtların kullanılmaz hale geldiği olayda, protestocuların yanı sıra gazeteciler ve polisler de yaralandı. Yakındaki binaların camlarının patladığı, bazı araçların alev aldığı patlamanın ardından çok sayıda sağlık ekibinin sevk edildiği bölge güvenlik kordonuna alındı.

Görgü tanığı olan trafik polisinin ifadesine göre patlama, bir motosikletin bir otomobille çarpıştığı anda meydana geldi. Saldırının, motosikletle gerçekleştirilen bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendiriliyor.

Olay yerinin en yakınında bulunan Ganga Ram Hastanesi'ne üç, Mayo Hastanesi'ne bir cansız bedenin getirildiği bildirildi. 60 yaralı, hastanelerde tedavi altında.

KIRMIZI ALARMA GEÇİLDİ

İslamabat Emniyet Müdürlüğü, kırmızı alarma geçilmesi talimatı yayınlayarak, federal eyaletin başkenti Lahor'dan gelen ve giden tüm yolların kontrol edilmesi emrini verdi.

Genelkurmay Başkanı Kamar Bajwa, 'Lahor'daki terör saldırısını kınayarak, hayatını kaybeden masumlar için başsağlığı' dileklerini iletti. Bajwa, bölgedeki askeri ve istihbarat kaynaklarına, sivil yönetimi yaralıların nakledilmesi ve saldırının faillerinin bulunması için destekleme emri verdi. 

7 Şubat'ta Pakistan Milli Terörle-Mücadele teşkilatı, tanımlanamamış bir terör grubunun Lahor'da saldırı planladığı uyarısı yapmıştı.

TALİBAN UZANTISI CEMAAT-ÜL AHRAR ÜSTLENDİ

Taliban'ın Pakistan'daki uzantısı olan Cemaat-ül Ahrar'ın bir sözcüsü, saldırıyı kendilerinin gerçekleştirdiğini açıkladı. Pakistan'da daha önce gerçekleşmiş saldırıları birbirinden bağımsız terör grupları üstlendiği için, iddianın resmi makamlarca doğrulanması bekleniyor.

Cemaat-ül Ahrar, geçen sene Paskalya bayramı sırasında Lahor'daki bir parkta 70 kişinin katledildiği saldırıyı da üstlenmişti. Saldırının Hıristiyanları hedef aldığı iddia edilmiş, ancak çoğunlukla yerli Müslümanlar hayatını kaybetmişti.

POLİS AMİRLERİ DE PATLAMADA ÖLDÜ

Pencap emniyet amirlerinden olan Zahid Gondal ve Ahmad Mobin de saldırıda ölenler arasında bulunuyor. Ahmad Mobin, Pakistan'ın en büyük eyaleti olan Pencap'ın başkenti Lahor'da genel polis müfettişliği müdür yardımcısıydı. Mobin, ilaç imalatıyla ilgili kanunu protesto eden üreticileri, eylemi sonlandırmaya ikna etmek için olay yerindeydi. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Marmaray seferlerinde aksamalar yaşanıyor

SONRAKİ HABER

Ağrı'da sebze pazarının çatısı kardan çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...