13 Şubat 2017 10:27

Kolin-Kalyon-Çeliker'e dövizli kıyak Meclis gündeminde

Ankara Nallıhan’da bulunan Çayırhan Termik Santrali’ne 15 yıl boyunca döviz üzerinden alım garantisi verilmesi Meclis gündemine taşındı.

Paylaş

Çayırhan Termik Santrali’ne 15 yıl boyunca döviz üzerinden alım garantisi verilmesi siyasetin gündemine girdi. Ankara Nallıhan’da bulunan Çayırhan enerji üretim alanı ile kömür rezerv alanının özelleştirme ihalesini Meclis’e taşıyan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “Halkımıza elindeki dövizi bozdurma çağrıları yapılırken Çayırhan elektrik üretim santrali için 15 yıl boyunca milli paramız yerine neden döviz üzerinden alım garantisi verilmiştir?” diye sordu.

Ankara ili Nallıhan ilçesi Çayırhan mevkiinde bulunan Elektrik Üretim A.Ş’ye ait enerji üretim alanı ile kömür rezerv alanının işletme hakkının verilmesine yönelik özelleştirme ihalesi geçtiğimiz hafta sonuçlandırılmıştı. Açık eksiltme yöntemi ile yapılan ihaleye göre Çayırhan’da kurulacak elektrik üretim santralinde üretilecek elektrik, 6.04 cent/kWh bedelle 15 yıl boyunca Elektrik Üretim A.Ş tarafından satın alınacak.

‘YÜZDE 60 FAZLA FİYAT VERİLDİ’

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Akın, üretilecek elektriğe 15 yıl boyunca döviz üzerinden yüksek fiyattan alım garantisi verilmesini eleştirdi. Akın soru önergesinde, “Ortaya çıkan fiyat 2016 yılı ortalama toptan üretici fiyatı olan 14.57 krş/kWh’ın çok üstündedir. İhalede oluşan fiyat 2016 yılı toptan elektrik fiyatının yüzde 60 fazlası olmuştur” ifadelerini kullandı.

‘NEDEN MİLLİ PARA İLE ANLAŞILMADI?’

Yüksek fiyat nedeniyle kamu zararı oluşturacağı açık olan bu ihalenin Özelleştirme İdaresi Yüksek Kurulu tarafından onaylanmaması yönünde hükümetin bir çalışması olup olmadığı hakkında bilgi isteyen Akın, “Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere hükümetiniz tarafından halkımıza döviz bozdurma çağrısı yaparak alışverişlerin dövizle değil milli para ile yapılması yönünde kampanyalar yapılırken Çayırhan Elektrik Üretim Santrali için 15 yıl boyunca milli paramız yerine döviz üzerinden alım garantisi verilmesinin nedeni nedir? Yenilenebilir enerjide devlet 10 yıl alım garantisi verirken bu projede 15 yıl alım garantisi verilmiş olması adil midir?” diye sordu.

Nallıhan Kuş cennetine komşu olacak 720 MW elektrik üretim kapasitesine sahip termik santral projesi daha önce de yaşam alanı savunucularının tepkisini çekmişti. Çayırhan Santrali Özelleştirme ihalesi geçtiğimiz hafta gerçekleştirilmiş; ihaleyi Kolin-Kalyon-Çeliker grup almıştı. Teknik olarak tamamlanan ihale, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) görüşüne sunulacak. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden ihraçlara tepki

SONRAKİ HABER

Malatya’da 10’un üzerinde KESK üyesi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...