13 Haziran 2012 09:52

Üniversite kontenjanları 10 bin arttırıldı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, üniversitelerdeki kontenjanın 10 bin artırıldığını açıkladı.Çetinsaya, Rixos Otel’de düzenlediği basın toplantısında, bu yıl eğitim fakültelerinde ikinci öğretimleri ve uzaktan öğretimleri kapattıklarını belirterek, “Bu sene kontenjanlarda sadece eğitim fak&uum

Üniversite kontenjanları 10 bin arttırıldı
Paylaş

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, üniversitelerdeki kontenjanın 10 bin artırıldığını açıkladı.

Çetinsaya, Rixos Otel’de düzenlediği basın toplantısında, bu yıl eğitim fakültelerinde ikinci öğretimleri ve uzaktan öğretimleri kapattıklarını belirterek, “Bu sene kontenjanlarda sadece eğitim fakültelerinde ikinci öğretimleri ve uzaktan öğretimleri kapattık, öğretmen yetiştirmekteki niteliği arttırmak amacıyla. Ancak bu, sistemde kontenjan azaltması etkisi yaratmadı, 10 binin üzerinde bir artışla yolumuza devam ediyoruz” dedi.

Bu sene ikinci öğretimin yaz okulu ücretlerini birinci öğretim ile eşitlemeyi önerdiklerini ve uygulayacaklarını açıkladı.

FORMASYONA DURDURMA

Çetinsaya, öğretmen yetiştirme ve istihdamı konusunda ideal modelin tartışılması gerektiğini vurgulayarak, “Biz bu tartışmayı sağlıklı yapabilmek için ve yeni modeller üzerinde tartışmayı sürdürebilmek için şöyle bir ara karar aldık; şu anda fen-edebiyat fakülteleri dahil 1., 2., 3., 4. sınıfta okuyan öğrencilerin formasyon hakları devam etmek üzere bir süre formasyon hakkını durdurma ve yeni bir model üzerinde çalışmaya devam etme... Yeni gelenler için model üzerinde çalışıyoruz” dedi.

CEZA DAVALARININ SONUÇLANMASI BEKLENMELİ

Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 1987 yılından beri değişmediğini hatırlatan Çetinsaya, şunları ifade etti:
“Disiplin Yönetmeliği’nin bugüne kadar hiç değiştirilmemesi beni hayrete düşürdü. Şimdi bir mevzuat kurulunda bunlar tartışılıyor, görüşülüyor. Sonuna da gelindi. Genel kurul aşamasına gelecek önümüzdeki günlerde, haftalarda. Zaten şu anda da dikkat ederseniz, aynı Yönetmelik olmasına rağmen, farklı üniversitelerde farklı şekillerde uygulanıyor, yöneticilerin anlayışlarına da bağlı olarak. Amacımız bunu en kısa zamanda değiştirmek” dedi.  

Disiplin yönetmeliği bağlamında üniversitelerde uygulanan süreçlerle birlikte mahkemelere intikal etmiş davalar bulunduğunu belirten Çetinsaya, “O konularda gerçekten de yapabileceğimiz bir şey yok. Apayrı bir süreç o. Ben sadece şunu rica ediyorum rektörlerimizden: Ceza davaları sonuçlanmamış öğrenci arkadaşlarımız hakkında disiplin yönetmeliğini işleterek bir an önce hükme varmamaları. En azından o çocuklar hakkında disiplin yönetmeliğini işletmekten önce ceza davalarının bitmesini beklemeleri önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.

Çetinsaya, türban sorununun, yükseköğretim sisteminin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğunu kaydederek, “Bugün artık demokratikleşen Türkiye’de bunu aşmış durumdayız” dedi.

KÜRTÇE SEÇMELİ DERS ÖĞRETMEN İHTİYACINI BELİRGİNLEŞTİRECEK

Kürtçenin ortaöğretimde seçmeli ders olmasının, öğretmen ihtiyacını daha da belirginleştireceğini söyleyen Çetinsaya, şunları ekledi:
“Zaten çeşitli üniversitelerimizde başta Kürtçe olmak üzere, yaşayan dillerin öğretilmesi bağlamında lisans ve yüksek lisans eğitimleri yapılmaktaydı. Ortaöğretimde de seçmeli ders olması, öğretmen ihtiyacını daha da belirginleştirecektir.
Öğretmenlik meselesi bizim tek başımıza karar aldığımız konulardan değil. Öğretmen yetiştirme çalışma grubuyla bütün bu talepleri karşılıklı görüşüyoruz. Medya okuryazarlığı dersini, iletişim fakültesi mezunlarının vermesi konusunda görüşmelerimiz de devam ediyor. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Rektörlük seçimleri üzerine

SONRAKİ HABER

Kürtaj yasağı tartışmalarına sağlıkçılardan tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...