13 Şubat 2017 09:18

CIA’den Suudi prense ‘terörle mücadele’ madalyası

CIA direktörü Pompeo, IŞİD ve cihatçı örgütlerin finansör ülkesi Suudi Arabistan prensine ‘terörle mücadele’ madalyası taktı.

Paylaş

Türkiye ziyaretinin ardından Suudi Arabistan’a geçen CIA Direktörü Mike Pompeo, “terörle mücadeleye katkılarından dolayı” Suudi Veliaht Prensi Bin Nayif’e madalya verdi. Suudi Arabistan, IŞİD ve cihatçı örgütlerin en büyük destekçilerinden biri ve ABD tarihinin en büyük terör eylemi olan, binlerce insanın yaşamını yitirdiği 11 Eylül 2011 İkiz Kuleler saldırılarındaki rolü de hâlâ tartışılıyor. Madalya, sosyal medyada ise “en kötü şaka” olarak yorumlandı. Öte yandan tüm bu siciline rağmen ABD Başkanı Donald Trump’ın da 28 Ocak’ta 90 günlüğüne vize yasağı getirdiği 7 Müslüman ülke arasında ‘Radikal İslami terör destekçisi’ Suudi Arabistan yer almamıştı.

BARIŞA KATKI SUNMUŞLAR!

CIA Başkanı Mike Pompeo’un hamlesi ise tartışmalara yeni bir boyut getirdi. Pompeo, önceki gün başkent Riyad’da düzenlenen törende Suudi Veliaht Prensi ve İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz’i “terörle mücadele ve barışa katkılarından ötürü” George Tenet madalyasıyla ödüllendirdi.

Sputnik’in Suudi Haber Ajansı’ndan aktardığı habere göre Bin Nayif, madalyanın kendisine takdim edilmesinin ardından, “İnsanlık tarihi boyunca dini araç olarak kullanmış tüm olumsuz dini, siyasi ve toplumsal ideolojiler, dinin asıl gerçekliğini yansıtmamaktadır” dedi.
Bin Nayif, ABD- Suud ilişkisini de ‘güçlü ve köklü’ olarak niteleyip bu iki ülkenin arasına hiçbir şeyin giremeyeceği mesajı verdi.

‘11 EYLÜL’Ü SUUDİLER FİNANSE ETTİ’

CIA’ye göre 11 Eylül saldırılarının 19 şüphelisinden 15’i Suudi. Bu şüphelilerden biri olan Zekeriya Musavi, Bin Ladin’in emriyle üzerinde çalıştığı bir veri tabanında, Suudi kraliyet ailesinin pek çok üyesinin el Kaide’ye bağış yapanlar listesinde yer aldığını gördüğünü anlatmıştı.

WikiLeaks’in 2009’da ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan sızdırdığı belgeler de ‘Suudi Arabistan’daki bağışçıların dünya çapındaki Sünni terör örgütlerini finanse eden en önemli kaynaklar olduğunu’ ortaya koymuştu.

YEMEN’DE TERÖR ESTİRİYOR!

Öte yandan Suudi Arabistan, bölgedeki mezhepsel gerilimleri kışkırtan ülkelerin başında geliyor. Suriye savaşının, özellikle ilk yıllarında cihatçıları destekleyen ve daha sonra da “IŞİD karşıtı koalisyon”a katılan Suudi Arabistan, IŞİD’le mücadele etmek bir yana bölgedeki İran etkisindeki ülkelerde savaş çıkarmakla meşgul.

2015 yılından beri Yemen’e hava saldırıları düzenleyen Suudi Arabistan binlerce sivilin ölümünden sorumlu tutuluyor. Birleşmiş Milletler raporları da Yemen’deki sivil ölümlerinin çoğunun Suudi Arabistan öncülüğünden koalisyonun hava saldırıları nedeniyle meydana geldiğini belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Marmara Üniversitesinde faşist saldırı

SONRAKİ HABER

Malatya’da HDP ve DBP üyelerine ev baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...