Marmara Üniversitesinde faşist saldırı

Akademide yaşanan ihraçları protesto etmek için Marmara Üniversitesi önünde açıklama yapan kitleye faşistler cam şişeler ve taşlarla saldırdı.

13 Şubat 2017 09:14
Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Marmara Üniversitesi Göztepe kampüsünde ihraç edilen akademisyenlere destek için yapılan eyleme bir grup soda şişeleriyle saldırdı. Göztepe Kampüsü’nde Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi ve İstanbul Tabip Odasının düzenlediği eyleme ihraç edilen akademisyenlerin de aralarında olduğu öğretim görevlileri, öğrenciler katıldı. Üniversite içinde toplanan kitle sloganlarla kampüs önüne gelerek "Akademi Susturulamaz, Geri Döneceğiz” pankartı açtı.

'GERİ DÖNECEĞİZ'

Göztepe kampüsü önünde açıklama yapan Üniversiteden atılan Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Funda Karapehlivan, “Üniversitelerden muhaliflerin, barış isteyenlerin, bilimsel düşüncenin tasfiyesi sürecini yaşıyoruz. Ama buraya geri döneceğiz ve bu koca kapıları, demir parmaklıkları ve duvarları yıkmak için geri döneceğiz. Veda etmiyoruz. Biz bilimsel üretim yapmaya, öğrencilerimizle paylaşmaya devam edeceğiz. Hepinize çok teşekkürler” dedi.

'HUKUK TEKRAR TESİS EDİLECEK'

Halen görevine devan eden İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Özgür Müftüoğlu ise, “Bugün KHK ile birlikte Türkiye’de sadece barış istediği için Türkiye’de 173 akademisyen üniversiteden ihraç edildi. Marmara Üniversitesi’nden de 23 akademisyen ihraç edildi. Bu hükümetin temsilcileri dahi, bu kararın arkasında duramadılar. Hükümetin temsilcileri, topu, suçu YÖK’e attılar. YÖK rektörlüklere attı. Ama biz şunu biliyoruz, bu suçu, bu hukuksuzluğu hep beraber işlediler, gerçekleştirdiler. Üniversitelerde rektörlükler adeta ispiyonculuk yaparak, isimler vererek bu şekilde bu sonucun ortaya çıkmasına neden oldular. Her şey hukuksuzluk. Tamamen hukuksuz bir sürecin sonucudur bu. Hukuk bu ülkede tekrar tesis edilecek ve elbette bu arkadaşlarımız üniversitelerine dönecektir” dedi. 

Açıklama devam ettiği esnada kampüs kapısı önünde toplanan kitleye kampüs içinden soda şişeleri atıldı. "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Üniversitede PKK istemiyoruz", "Vatan sana canım feda" "Ülkücü hareket engellenemez" sloganları atan ırkçı grup öğrencilere ve akademisyenlere soda şişeleri attı. Polis saldırgan grubundan 6 kişiyi gözaltına aldı.

Açıklamanın ardından bir grup öğrenci ile birlikte içeriye giren akademisyenler, odalarındaki eşyalarını aldı. Dışarıya çıkan akademisyenler ve öğrenciler daha sonra, “Gün gelecek, devran dönecek Marmara bizimle özgürleşecek” , "Hocama dokunma, akademi isyanda” sloganları attı. Kitle daha sonra polis nezaretinde belediye otobüslerine bindirilerek üniversiteden uzaklaştırıldı.

'HOCALARIMIZA DESTEĞİ SÜRDÜRMELİYİZ'

Saldırı sonrası konuştuğumuz öğrencilerden Sena, "Hocalarımız destek olmak için buraya geldik ama karşılaştığımız manzara hiç hoş değildi. Faşist bir saldırıya maruz kaldık. Açıklamamıza, polis tarafından desteklenen faşist grup saldırdı. Sanırım 3 kere saldırıya uğradık. Hocalarımıza desteği sürdürmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"Aslında burada saldırıya uğramamız AKP Hükümetinin muhalif kesimi  terörist olarak göstermesinden kaynaklı" diyen Evrim ise şunları söyledi: "Bugün saldırıya uğramış olmamız AKP'nin kullandığı dilin ürünüdür. Hocalarımıza desteğe devam edeceğiz. Hocalarımız güzel atlara binip gitmesinler" diye konuştu

Başka bir öğrenci ise, "İhraç edilen hocalarımıza destek olmak için geldiğimiz okulumuzda faşistlerin cam şişeli saldırılarına maruz kaldık. İfade ve düşünce özgürlüğümüze yönelik bu tür faşizan saldırılar, Marmara Üniversitesi'nin alışık olmadığı bir durum değil fakat biz boyun eğmeyeceğiz. Marmara özgür kalacak" diye konuştu.
 

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'Direncez'

SONRAKİ HABER

CIA’den Suudi prense ‘terörle mücadele’ madalyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...