13 Şubat 2017 07:21

1800 yıllık lahit parçası ait olduğu yere dönüyor

30 yıl boyunca Avrupa ve ABD’de gezen lahit parçası sonunda ait olduğu Atina Arkeoloji Müzesine dönüyor.

Paylaş

30 yıl boyunca Avrupa ve ABD’de el değiştiren 1800 yıllık lahit parçası Ocak ayında New York’ta, Manhattan’ın bir galerisinde bulundu.

Galerinin gözbebeği olarak sergilenen M.S. 200’e ait rölyef lahit parçasında Truva Savaşından bir sahne aktarılmaktadır. Manhattan Savcılığı tarafından el konulan lahit parçası törenle Yunan Konsolosluğu’na teslim edildi.

Manhattan savcısı Cyrus Vance Junior “Çalınan antik eserlerin el değiştirerek unutulacaklarına inanılıyor, ancak galeriler, koleksiyoncular ve müzayede salonları, ofisimizin ve bizimle işbirliğinde bulunan elemanların ellerinde çalınan değerli eşyaların listesi olduğunu bilmelidirler, bu yüzden bu tür eşyaları aldıklarında legal şekilde elde edilip edilmediklerine büyük bir titizlikle bakmalıdırlar” dedi.

Lahit parçasının Atina Arkeoloji Müzesinde sergileneceğini ve tanıtım levhasında Manhattan Savcılığının geri getirilmesindeki katkısından bahsedileceğini açıklayan Yunanistan’ın New York Konsolosu Konstantinos Kutras “Ülkemiz yıllardır bu çirkin durumla karşı karşıya geliyor. Kültürel mirasımız olan eşi bulunmaz antik eserler hâlâ dünyanın dört bir yanında bulunmaktadır.” dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Rusya Enerji Bakanı Novak, İranlı mevkidaşıyla görüşecek

SONRAKİ HABER

Afganistan'da hava saldırılarında 18 sivil yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...