13 Şubat 2017 05:50

Mervan yorgun ama bütün simitleri satmak zorunda

Çınar Belediyesinde çalışan babası Kaymakam tarafından işten atıldıktan sonra her gün simit satmak zorunda kalan Mervan 'Yorgunum ama mecburum' diyor.

Paylaş

Her sabah Çınar ilçesinden yola çıkıp Diyarbakır kent merkezinde sokak sokak dolaşıp simit satan 13 yaşındaki Mervan, belediyede çalışan babasının atanan Kaymakam tarafından işten çıkarılması ile daha büyük bir yükün altına girdi. Kendi boyundaki tepside simit satan Mervan, geç saatlere kadar elindeki simitleri bitirmeye çalışıyor. 

Türkiye’deki çocuk işçilerin sayısı milyonlarla ifade ediliyor. Bu sayının çok önemli bir bölümü de Diyarbakır’dan. Binlerce çocuk ailelerin geçimini sağlamak için bedenlerinden ağır işlerde çalışıyor. Bu çocuklardan biri de 13 yaşındaki Mervan Karaca. Sevimli yüzü ile sokak sokak gezip simit satan Mervan, DBP’li Çınar Belediyesi’nde çalışan babasının kaymakamın emriyle işten çıkarılması üzerine evin geçimini omuzladı. Her sabah erkenden Çınar’dan Diyarbakır’a gelen Mervan, Ofis semtinde girilmedik dükkan ve sokak bırakmadan dolaşıyor.

SİMİT TEPSİSİNİN ALTINDA YORGUN DÜŞÜYOR

Günde 14 saat çalışan Mervan, 7’nci sınıfta okulu bırakarak çalışmaya başladığını söyledi. Mervan bir yandan simit satarak ailesinin geçimini sağlarken, bir taraftan da soluklandığı kafelerde Kürtçe şarkılar söylüyor. Akşam geç saatlere kadar çalışan Mervan, bazen başında taşıdığı tepsinin altında yorgunluktan ayrı bir hal alıyor. Bir kafede masaya bıraktığı simit tepsinin önünde uykulu gözlerle dinlenen Mervan, “Uykun mu geliyor?” sorusuna “Evet çok yorgunum. Uykum geliyor. Bu elimdeki simitler de bitse gidip teyzemin evinde dinlenirim” diyerek cevap veriyor. 

‘BABAM İŞTEN ÇIKARILDI YÜKÜM ARTTI’

Babası belediyeden çıkartıldıktan sonra omzuna ayrı bir iş yükü düştüğünü belirten Mervan, “Babam çalışırken daha az çalışıyordum. Ancak şimdi aralıksız çalışmam gerekiyor. Ailemin geçimini sağlamalıyım. Ben de çalışmak istemiyordum ancak mecburum. Arkadaşlarım gibi gezip, güzel yerlerde oynamak isterdim. Nerdeyse her gün yaklaşık 14 saat çalışıyorum, ancak verdiğim emeğin karşılığını alabiliyorum. Ofis Semti’nde her gün en az 30 kafe gezerek sokakta simitlerimi bitiriyorum. Okulu bıraktım. Zaten Türkçe okulu sevemiyordum. Anadilimde ders alsam belki de bırakmazdım” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Meteorolojiden 5 il için çığ uyarısı

SONRAKİ HABER

İrfan Değirmenci'den 'FOX TV' açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...