13 Şubat 2017 00:40

DERİTEKS İzmir Genel Kurulu: Grev yasaklarına 'Hayır'

DERİTEKS İzmir Şubesi 30. Olağan Genel Kurulu’nda 'TİS’leri yaptırmayan ve grevleri yasaklayanlara oy vermeyin' denildi.

Paylaş

DERİTEKS İzmir Şubesi 30. Olağan Genel Kurulu’da yapılan konuşmalarda referandum sürecine giderken yaşanan kutuplaşmaya tepki gösterildi. Anayasa değişikliğinde işçi adına hiçbir şey olmadığına dikkat çeken sendikacılar, “TİS’leri yaptırmayan ve grevleri yasaklayanlara oy vermeyin” diyerek işçileri Hayır demeye çağırdı.

Çiğli Belediyesi Konferans Salonunda yapılan genel kurula Türk-İş’e bağlı sendikaların yanı sıra DİSK/Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Gürsel Köse, DİSK/Birleşik Metal İş’te örgütlü Schneider işyeri temsilcileri, uzun soluklu direnişleri gerçekleştiren Savranoğlu ve SF işçileri de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan mevcut Şube Başkanı Makum Alagöz, OHAL’in son bulmasını, kapatılan basın yayın organlarının açılmasını, ihraç edilen akademisyenler ve kamu emekçilerinin iade edilmesini istediklerini belirtti. Alagöz, referandum sürecine ilişkin olarak, “Anayasa değişikliğine evet diyen de hayır diyen de bu ülkenin evladıdır. Kutuplaşmalara izin verilmemeli” dedi. Kıdem tazminatının kırmızı çizgileri olduğunu ifade eden Alagöz, ortak mücadele çağrısı yaptı.

İŞÇİLER İÇİN TEK DAMLA YOK

DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi de tüm darbelere karşı olduklarını vurgulayarak, “Anayasanın elbette değişmesi gerekiyor. Ama tek kişiye adapte olan bir değişiklik değil bizim talebimiz. İşçi ve emekçi lehine tek damla yok bu değişiklikte. İşverenlere teşvik üzerine teşvik veriliyor. Yoksulluk, işsizlik,  işyerlerinin kapanması ile karşı karşıyayız.  Yabancı yatırımcı gelmiyor. İşsizlik fonu işverenlere kredi olarak veriliyor.

İş cinayetleri yüzde 9 arttı. Ülkenin en çok kâr getiren kamu kurumlarını Sayıştay denetiminden kaçırıp Varlık Fonuna devrettiler. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Anayasa değişiklik paketinin ne anlama geldiğine ilişkin eğitim çalışmaları yapacaklarını dile getiren Servi, sendikalarda yaşanan şube kapatma, temsilcileri görevden alma gibi uygulamaları doğru bulamadıklarını vurguladı. Servi, “Mücadeleyi ve dayanışmayı birlikte örmeliyiz” dedi.

ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN

Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da “Nisan ayında gidilecek olan referandum öncesi şirin görünmek adına haklarımıza yönelik saldırılarda frene basacaklar 2 ay süreyle. Kıdem tazminatından asla ödün vermeyeceğiz. Gereken her şeyi yapmaya hazırız” dedi.

Konuk olarak katılarak söz alan şube başkanları de referandumun önemine vurgu yaparak, işçilerin TİS’leri yaptırmayan ve grevleri yasaklayanlara oy vermemesi gerektiğini vurguladı.

TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günsili “Grevleri yasaklayanlara oy veren işçi, sendikacı kendi ipini çekiyordur” dedi. Tez Koop-İş 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat ise yunları söyledi: “Nasıl baskılara, sürgünlere karşı inadına barışı savunduysak bugün de cesaretle doğru olanı bu kürsülerden ifade etmeliyiz. İşçi sınıfı için bu referandumda hayır demeliyiz.”

DİSK/Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Gürsel Köse de “Televizyonlarımızı radyolarımızı susturdular. Haklarımız, özgürlüklerimiz için hayır’ı örgütleyeceğiz” dedi.

EMİS kapsamında grevleri yasaklanan ve fiili mücadeleyle hak kazanan Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Schneider’in Baştemsilcisi Sedat Sadak da “Grevimiz yasaklandı ama örgütlülüğümüzle kazandık. Bıkmadan, usanmadan çocuklarımızın geleceği için hayır demeliyiz” çağrısında bulundu.

Genel kurulda seçime mevcut yönetimin yeniden aday olduğu tek liste ile gidildi. Yönetim Kurulu, Makum Alagöz, Erdoğan Güney, Cumali Yalman, Mustafa Fidan ve Selahattin Ok’tan oluşuyor.

BANGLADEŞLİ SENDİKACILARLA DAYANIŞMA

DERİTEKS üyesi işçiler, Bangledeş’te halen tutuklu bulunan sendikacılarla dayanışma amacıyla dövizler açtı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Birleşmekten başka çare var mı?

SONRAKİ HABER

Bereketi dayanışmadan gelen sofra

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...