13 Şubat 2017 00:13

Euphoria İzmir işçileri hâlâ alacaklı

İzmir Seferihisar'daki Euphoria Otel'in işçilerine ücretlerin 17 Mart'ta ödeneceği sözü verildi. Bu tarihte ücretler yatmazsa eylem süreci başlıyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Prince Group'a bağlı diğer oteller gibi şirkete ait İzmir Seferihisar’daki Euphoria Otel’de çalıştırılan işçiler de hâlâ alacaklı durumda. Geçtiğimiz ay içinde otel önünde yapılan eylemde işçilere 31 Ocak’ta tüm alacaklarının ödeneceği sözü verildi ancak bu süre zarfında sadece ödenmeyen ücretleri yatırıldı. İşçiler, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla mesai ücretlerini henüz alamadı. İşçilerin en az 5-6 bin liralık alacağı bulunuyor.

Patronun tazminatları yatırmaması üzerine işçiler bir kez daha otel önünde bir araya geldi. Yetkililerle görüşen işçilere, son olarak 17 Mart tarihi verildi. Bu tarihte de işçiler alacakları yatmadığı durumda, işçiler hem süreci yargıya taşıyacak, hem de eylemlere başlayacak.

‘İCRALIK DURUMDAYIZ’

Otelde mini bar görevlisi olarak çalışan Fatma Cırık, az kişi ile yoğun tempoda çalıştıklarını belirterek “Fazla ağır yükümüz oluyordu. Kirada oturuyoruz ve ilk okulda bir çocuğumuz var. Eşim çalışıyor olsa da zorluk yaşıyoruz. İcralık durumdayız. Maaşlarımızı zamanında yatırmış olsalardı ne onlar uğraşacaktı ne de biz. Biz fazlası ile işimizi yaptık ama onlar hakkımızı vermedi. Tekrar açmayı düşünüyorlar sezonda. O zaman bize muhtaçlar. Bu şekilde olursa çalışan da bulamayacaklar. Ekonomik krizi gerekçe gösteriyorlar ama kışın açık olmamıza rağmen sürekli doluyduk. Onların da paralı yoksa bu alanı milyonlarca liraya nasıl aldılar” dedi.

‘SADAKA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ’

Kat görevlisi olarak çalışan Dudu Poyraz da, otelin her zaman yoğun olduğunun altını çizerek şunları söyledi “Ancak maaşlarımızı düzenli olarak alamadık. Benim 7 bin lira civarında tazminatım var. Hepimizin ihtiyacı var. Yeri geliyordu ekmek alacak paramız olmuyordu. Kredi çektik mecburen, ödeyemedik. Eşim ödemeye çalışıyor. Biz patrondan sadaka değil, kendi hakkımızı istiyoruz. Biz gerçekten çok emek verdik. Seferihisar’da çok iş olanağımız da yok maalesef. Ben ekonomik kriz kısmına çok inanmıyorum çünkü bu otelin gelirini hep merkez çekti. Çekmeseydi bu otel kendi personelinin alacaklarını öderdi. Kışın bir çok otel iş yapamazken biz çalışıyorduk.”

‘49 YAŞIMDA MANDALİNA TOPLADIM’

3 senelik tazminat alacağını olduğunu belirten Havva Yılmaz da “”Biz işin hatırına çok sesimizi çıkarmıyorduk. Benim eşim emekli ve rahatsız olduğu halde çalışmak zorunda kaldı. Katkı olsun diye. Kiradayım. Ayrıca benim oğlum da buranın restraurantında çalıştı. O da mağdur oldu. Mecburen kredi kartı kullandık, onlar da doldu. Burası kapandıktan sonra 49 yaşında olmama bakmadım, karda soğukta mandalinaya gittim, borcumu ödeyebilmek için. Üniversite mezunu oğlum mandalinada küfe çekti. Aldığımız para ile kirayı ve taksitleri kapatmaya çalıştık. Bir an önce tazminatlarımız ödensin. Bu kadar geçti, daha da gecikmesin. Biz sadece hakkımızı istiyoruz. Peşini bırakmayacağız, süreci yargıya taşıyacağız” diye konuştu.

‘BİZİM KAZANDIRDIĞIMIZI MERKEZ ÇEKTİ’

Ücretlerini zamanında alamadıkları için eşinin maaşına haciz geldiğini söyleyen Derya Tanrıver de şunları söyledi: “Borçlarımızı ödeyemez duruma geldik. Otel kazanmıyor diyorlar ama bence otel kazanmıyor diye bir şey yok. Yaptığımız toplantılarda bize otelin günlük, haftalık kazancını söylerlerdi. Kazanılan para ‘yeni otel açılıyor’, ‘bakım var’, ‘borç var’ gibi gerekçelerle merkezden çekiliyordu. Bu sefer de biz mağdur oluyorduk. Geçtiğimiz yaz içerisinde mutfakta çalışan arkadaşlar, ücretleri ödenmediği için iş bıraktı. Onların sayesinde ücretlerimiz yattı. Bizim Seferihisar’da çok iş olanağımız yok ve bir çok arkadaşımız tekrardan otele geri dönmek istiyor. Otelin de ismi artık fazlaca zarar gördü. İnsanları daha fazla mağdur etmesinler.”

{{307657}}

ÖNCEKİ HABER

Nezahat Gündoğan: Belgemiz insanın öyküsü

SONRAKİ HABER

Asgari ücretin üzerinde yükselen krallık: Vestel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...