13 Haziran 2012 09:42

Tunus’ta ‘Sanat Baharı’ OHAL’le karşılaştı

TUNUS’ta bir sanat galerisinde İslami değerlere hakaret içeren resimlerin sergilendiği iddiası üzerine önceki gün başlayan protestolar dün akşam da devam etti. Çoğunluğu Selefilerden oluşan yüzlerce gösterici, başkent Tunus’un Mursi mahallesinde sloganlar atarak yürüdü. Etrafa taşla saldırıp bazı binaları ate

Tunus’ta ‘Sanat Baharı’ OHAL’le karşılaştı
Paylaş

TUNUS’ta bir sanat galerisinde İslami değerlere hakaret içeren resimlerin sergilendiği iddiası üzerine önceki gün başlayan protestolar dün akşam da devam etti. Çoğunluğu Selefilerden oluşan yüzlerce gösterici, başkent Tunus’un Mursi mahallesinde sloganlar atarak yürüdü. Etrafa taşla saldırıp bazı binaları ateşe veren eylemcilere güvenlik güçleri müdahalede bulundu. Ordu birliklerinin de destek verdiği Tunus polisi iki günün sonunda 100’e yakın eylemciyi gözaltına aldı. Gösteriler nedeniyle çevredeki işyerleri kepenklerini kapatmak zorunda kaldı.

Şiddettin tırmandığı Tunus’ta aralarında başkentin de bulunduğu sekiz bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Buna göre, sokağa çıkma yasağı kapsamında olan bölgeler şu şekilde: Ben Arouss’un mahalleleri ile Ariana, Manouba, Sousse, Monastir, Jendouba ve Ben Guerdane.

Tunus İçişleri Bakanlığı yetkilisinin duyurduğu sekiz saatlik sokağa çıkma yasağı, bir sanat sergisini protesto edenlerin düzenlediği saldırıların ardından geldi. Protestocuların tepkisini çeken “Sanat Baharı” adlı sergideki bazı eserlerin Hz. Muhammed ve Müslümanları aşağıladığı iddia ediliyor. Eylemcilerin halkı büyük çaplı protesto gösterileri için sosyal paylaşım siteleri üzerinden organize etmeye çalıştığı belirtilirken, ‘bazı çevrelerin halk arasında fitne tohumları ekme gayretinde olduğunu’ kaydeden Tunuslu yetkililer sükunet çağrısı yapıyor.

Tunus’ta Pazartesi günü polis merkezleri, mahkeme binası ve bir sanat galerisi saldırıya uğramıştı. Kuzey bölgesi La Marsa’da bir grup gösterici, zorla girmeye çalıştıkları bir sergide, “dine hakaret” olarak gördüğü bazı resimleri yırtmıştı. Dine hakaret olduğu iddia edilen eserler, Mekke karikatürü, çıplak bir kadın resmi ve karınca şeritleri ile yazılan “Allah” yazısı gibi eserleri kapsıyor. Reuters, Tunus devlet televizyonuna dayandırdığı haberinde, gece yarısı Tunus’un kuzeydoğu kenti Jendouba’daki işçi sendikasına ait ofislerin de Selefiler tarafından ateşe verildiğini duyurdu.

Hükümet, karakolların da ateşe verildiği şiddet olaylarından aşırı muhafazakâr Selefileri sorumlu tuttu. Ancak Selefiler olaylarla ilgileri olmadığını duyurdu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kürt'e yaşamak, işçiye grev, kadına kürtaj, öğrenciye düşünmek yasak

SONRAKİ HABER

Gülay Yaşar davası 5 Temmuz’a ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...